Cel mai mare pivot de irigații din România se află la Botoșani și funcționează în ferma condusă de Ilie Iulian Merticariu. Potrivit Agrointeligența, deși sistemul are un consum uriaș, aceasta a fost singura soluție pentru ca botoșăneanul să poată face producție pe terenurile pe care seceta se instalează în fiecare an.
Familia Merticariu deține un efectiv de 1.200 de capre și crește 500 de vaci Holstein, iar laptele este folosit pentru producția lactatelor de fermă, proaspete, fără aditivi, cu mare căutare pe plan local. Fiecare nouă zi înseamnă pentru familia Merticariu un volum uriaș de muncă. Fie că este vorba despre culturi, despre animale sau despre făbricuță, activitatea nu ia pauză niciodată. Asta pentru că soții Iulian și Pansela Merticariu investesc în continuare pentru a reuși să își vândă singuri produsele sub brandul propriu, un brand al fermei de familie pe care au construit-o împreună, cu multă trudă și sacrificii.
„Fac agricultură din 1993, am pornit cu zootehnia și cu agricultura concomitent. Încet, încet, am o suprafață de 3150 de hectare, pe două firme. La zootehnie am 500 capete de bovine, cu 250 în lactație,1200 capre, toate vacile sunt aduse din Germania, Danemarca, suprafața este lucrată pe patru comune: Manoleasa, Mihălășeni, Ripiceni, Hănești și Ștefănești cel mai mult”, a povestit botoșăneanul.
Toate terenurile sunt situate în apropierea lacului Stânca Costești.
„Un pivot de 290 de metri lungime, acest pivot este cel mai lung din România, l-am gândit pentru că este un cost mult mai ieftin față de pivoții mult mai mici, dar trebuie să ai și o suprafață compactă”, spune botoșăneanul.