Medicii botoșăneni trag un semnal de alarmă după ce tot mai multe mame aleg să își alapteze copiii cu lapte praf și nu natural, la sân. Ei spun că niciun un alt substituent nu poate înlocui laptele matern, cel puțin în prima jumătate de an, de viață.
Multe mame aleg să nu mai alăpteze la sân copilul, fie că simt un disconfort, din motive estetice ori cauze medicale.
”Se pierde obiceiul alăptării nou-născutului datorită faptului că mamele doresc să le fie bine copiilor iar atunci când copilul plânge preferă să-i dea lapte praf inițial, pentru ca să-i fie bine copilului. Citisem că undeva, într-o țară mai puțin dezvoltată, s-a interzis importul de lapte praf, și atunci a crescut alăptare. Așa ar trebui. Ca să crească ritmul de alăptare la nivel național, ar trebui să nu mai existe atât la liber laptele praf. Alăptatul nu este atât de ușor, necesită anumiți pași, pe care dacă copilul este hrănit cu lapte praf, acei pași dispar și ajungem în ziua a treia, a patra de viață ca lactația să nu se instaleze. În momentul în care insiști pe alăptarea naturală apar plânsete de ambele părți, apar discuții”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie la Maternitatea Botoșani.
Medicii recomandă ca alăptarea la sân să fie făcută măcar în primele șase luni de viață, și să fie prelungită pe cât posibil până în jurul vârstei de doi ani. La nivelul județului Botoșani, în primele zece luni ale acestui an s-au născut la maternitate peste 2.000 de bebeluși.