Zeci de eleve au rămas însărcinate de pe băncile școlii și au adus pe lume copii anul acesta De la începutul acestui an și până pe 6 noiembrie 2023, au născut în Maternitatea Botoșani 49 de mame minore.
Cele mai multe mame minore au vârsta de 17 ani, iar cea mai tânără mamă a avut 15 ani. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani, 31 din mamele minore au avut vârsta de 17 ani, 14 au avut vârsta de 16 ani iar patru mame au născut la 15 ani. Doar patru dintre mamele minore sunt din urban și restul provin din mediul rural. De asemenea, cinci dintre mamele minore și-au abandonat copiii în maternitate.
”În Maternitatea Botoșani, fiecare mamă care are sub 18 ani este luată în evidență de asistenta socială a secției. Se face o anchetă socială minimă inițial și funcție de datele preliminare se iau decizii ulterioare. Numărul de minore care au născut anul acesta este ușor mai scăzut decât anii trecuti, 49 fete cu vârsta între 15 și 17 ani, procentul cel mai mare a fost la mamele de 17 ani. Dintre cazurile care au necesitat atenție specială din punct de vedere al asistenței sociale, au fost cinci transferuri la Centrul maternal ”Micul Prinți”, pentru că în cazurile respective nu s-a identificat locuința adecvată în care să locuiască nou-născutul și au fost cinci cazuri când mama a renunțat la drepturi și a lăsat copilul în maternitate iar ulterior a fost instituită măsură de asistență socială la un asistent maternal profesionist”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.
Îmbucurător este faptul că mai multe din mămicile minore s-au întors la școală pentru a-și finaliza studiile, ocupându-se în paralel de creșterea copiilor. Un caz mai deosebit este al unei mămici care a născut la 16 ani gemeni, copii născuți prematur și care au necesitat spitalizare mai multe luni, timp în care mămica minoră facea naveta din spital la școală, ca să-și continue studiile.
”Sunt cinci sau șase fete care s-au reîntors la școală și le ajută foarte mult ajutorul financiar pe care îl primesc acum. La început fac ore online și își exprimă dorința să își continue studiile. A fost chiar o mămică care a născut gemeni, copii foarte mici, de 1,5-1,7 kg, doi băieți. Copii au necesitat o spitalizare prelungită, au stat 40-60 zile, și săptămânal pleca din spital pentru a se prezenta la acele ore obligatorii ca să-și mențină activitatea în cadrul școlii, ceea ce este de apreciat, pentru că nu este ușor să fii mamă tânără la 16 ani și cu 2 copii gemeni. și copii prematuri care au avut probleme și a solicitat să își continue și studiile. Este de apreciat”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.
Impozite de patru ori mai mari pentru patronul unei fabrici din Botoşani
Impozite de patru ori mai mari pentru patronul unei fabrici din Botoşani