Românii pot răsufla ușurați. Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024, dă asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Statul român caută soluții pentru ca românii să beneficieze și iarna aceasta de facturi compensate la curent electric și gaze. Ministrul Energiei dă asigurări că facturile la curent electric și gaze vor fi compensate până în luna martie 2024. Schema guvernamentală de compensare prevede existența acesteia până în 2025, iar povara pe buget va fi din ce în ce mai mică pe măsură ce prețurile în piață scad, explică Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că una dintre soluțiile pentru menținerea compensării și ajutorarea companiilor din energie este un acord între stat, furnizori de energie și bănci. O primă întâlnire între furnizori, reprezentanții băncilor și reprezentanții ministerului Energiei a avut loc deja pentru a ”facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite”, transmitea ministrul Energiei.
”Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Europa FM.
Decontările asociate compensării și plafonării prețurilor la energie sunt întârziate, iar furnizorii de energie sunt nevoiți să se împrumute de la bănci pentru a-și asigura lichiditățile.
”Pentru că statul român, din cauza acestor contrângeri bugetare, nu a reușit să fie cu plățile la zi, furnizorii se împrumută pentru a acoperi acest deficit de lichiditate. Costurile împrumuturilor sunt suportate de către companiile din furnizare, ca până acum, important este să asigurăm această disponibilitate din partea sectorului bancar de a finanța sectorul energetic. Și asta se întâmplă dacă băncile au certitudinea că aceste sume vor fi plătite de către statul român și vor fi plătite într-un termen rezonabil”, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit RomaniaTV