Un tânăr din Botoșani a reușit să se claseze pe primul loc, în weekend, la cea de-a șasea ediție a competiției de culturism și fitness – Semtex Grand Prix.
Participanți din peste 15 județe au defilat pe scena Casei de Cultură, din Suceava, impresionând publicul cu fizicul lor, dar Robert Bucatariu s-a remarcat dintre toți primind marele premiu în valoare de 2.000 de dolari.
Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, botoșăneanul a studiat la Facultatea de Fizică și Sport din Iași și are un master în Fitness și Estetică Corporală.
Primul pas în sala de forță l-a făcut în urmă cu aproximativ 10 ani și de la primul antrenament și-a dat seama că este o activitate fizică pe care o va face cu drag și pe termen lung, ne-a mărturisit tânărul.
„Primii 6 ani am practicat regulat dar strict din plăcere, fără să țin cont de partea de nutriție, de odihnă și cu niciun gând legat de performanță. Rezultatul obținut îl pun mai degrabă pe seama muncii din ultimii 4 ani. În septembrie 2020, la sugestia unor cunoștințe care au practicat culturism de performanță și care mi-au zis că am potențial, am decis că vreau și eu să fac performanță și că voi trata toate laturile acestei discipline – antrenamentul, nutriția și odihna – cu nivelul maxim de implicare pe care mi-l vor permite circumstanțele. Din 2020 în 2021, când m-am pregătit pentru prima mea competiție a fost cel mai greu. Era perioada post-pandemică, activitatea mea de antrenor în sală s-a redus substanțial din cauza reglementărilor legislative de la acea vreme, prin urmare și finanțele mele au scăzut considerabil”, ne-a spus botoșăneanul.
Tânărul este un model de ambiție și disciplină
Era student în primul an de master și locuia la un cămin din Iași, unde chiria cu utilități incluse costa numai 250 lei. Abonamentul la sală costa în jur de 150 lei, iar pe lângă asta primea o bursă de 730 lei și ocazional câte un pachet de la părinții săi.
„Mâncarea mi-o făceam la un aparat de gătit cu abur în camera de cămin, pe pervaz, cu geamul deschis. Trebuia să fiu foarte chibzuit cu banii pe care îi aveam la dispoziție. Cumpăram doar piept de pui congelat, macrou congelat, orez, ovăz, ouă și varză. Din banii economisiți mai cumpăram câte un supliment: vitamine, creatină, în unele luni și o pudră proteică. În condițiile descrise și după un an de pregătire, cu sprijinul lui Vlad Pihureac, o legendă a culturismului românesc și al lui George Miron, actual culturist profesionist, am reușit să obțin un titlu de Campion Național la primul concurs la care am participat vreodată – Campionatul Național de Culturism și Fitness din septembrie 2021”, ne-a mărturisit Robert.
Povestește că elanul pe care i l-a oferit acel rezultat a fost unul imens, știind mai ales condițiile în care a făcut acea pregătire. Prin urmare, la o săptămână diferență a decis să participe la prima competiție internațională, Pro Nutrition Grand Prix, unde a luat locul 2 la o categorie cu 28 de concurenți foarte bine pregătiți și experimentați.
„Acest rezultat m-a motivat și mai mult decât cel anterior, având în vedere nivelul competiției mult mai ridicat. A urmat un an de pauză, din 2021 în 2022, în care m-am axat pe două fronturi: reabilitarea pe plan profesional și refacerea după o operație la ambii ochi. Ambele erau necesare ca să pot ulterior avansa pe plan sportiv. În toamna anului 2022 am început colaborarea cu Dan Cristian, unul dintre primii culturiști români care și-a obținut titlul de profesionist și care la momentul actual se focusează strict pe antrenorat. Avându-l pe el ca mentor am reușit să progresez mai mult decât îmi puteam imagina că este posibil pe parcursul unui an și să obțin cele mai bune rezultate din cariera mea de sportiv: două titluri de campion absolut, unul la culturism și unul la classic phisique. Perspectiva de viitor, în funcție de cum voi progresa, este obțin sub îndrumarea lui Dan Cristian titlului de profesionist IFBB Pro în următorii doi ani. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor celor care mă susțin și care îmi urmăresc evoluția dar și vouă, reprezentanților mass-media, pentru că aduceți în atenția publicului performanțele sportivilor din comunitatea locală. Consider că astfel de inițiative sunt lăudabile și aduc o contribuție semnificativă la răspândirea sportului de pretutindeni, cu impact deosebit asupra stării de bine, a sănătății populației și nu numai”, mărturisește Robert Bucatariu.