Peste 100 de absolvenţi de gimnaziu, din judeţul Botoşani, ştiu deja la ce liceu sunt. Aceştia au fost selectaţi în cadrul programului „Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare”, iar timp de doi ani vor fi sprijiniţi financiar să îşi continue studiile liceale. Ei erau cu risc de abandon şcolar. Luni, reprezentanţi ai Universităţii Al.Ioan Cuza din Iaşi, universitate care derulează acest proiect la nivelul a şase judeţe, au fost la Botoşani pentru a prezenta activităţile derulate în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, derulate la nivelul judeţului. Este vorba de proiectul „Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi”, care are ca scop integrarea în societate a copiilor cu dizabilităţi şi proiectul „Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare”, cu scopul de prevenire a abandonului şcolar.
„Până acum au fost selectaţi vreo 140 de elevi, din 150 câţi vor beneficia de program.Vom completa grupul în etapa următoare, pornind de la ideea ca beneficiarii să fie chiar acei care merită şi care au nevoie, pentru că aşa mulţi ar zice că <vin şi eu să iau o bursă>. Important este să-i dăm bursa acelui care cu adevărat are nevoie de ea şi poate să o transforme într-o reuşită. Vor fi trei clase de-a IX şi două de-a XI-a„, a spus Laurenţiu Şoitu, reprezentant al Universităţii Al.I.Cuza din Iaşi şi coordonator al proiectului.
Elevii selectaţi vor învăţa la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Seminarul Teologic Dorohoi şi Grup Şcolar Industrie Uşoară şi vor primi o bursă în valoare de 400 lei lunar, timp de zece luni.
De asemenea, la nivelul judeţului va fi implementat şi un proiect care va fi dedicat elevilor cu cerinţe speciale, respectiv cu probleme de auz, de vedere şi locomotor . Aceştia vor primi o bursă lunară, timp de zece luni, de 600 lei.
„Intenţia este să-i includem, să-i păstrăm în clase normale, acolo unde ei se află sau unde vor opta să meargă. Sunt copii de clasa VIII şi au optat pentru un anumit liceu. Aici, activităţile vor fi derulate un pic altfel. Vom avea în fiecare lună un număr de zile de activităţi de terapie de grup. Intenţia este de socializare şi de a-i include în societate, de a se simţi egalii noştri”, a adăugat Şoitu.
În luna august, 44 de copii cu dizabilităţi şi 11 părinţi vor participa la o tabără organizată special pentru ei la Călimăneşti, în cadrul acestui proiect.