Un tânăr din județul Botoșani, student la Agricultură, vrea să acceseze fonduri europene pentru un sistem de irigații, în comuna Hlipiceni, județul Botoșani. Este vorba despre Șandor Căuneac, un tânăr fermier cu facultate, care vrea să lucreze modern la ferma vegetală a familiei din comuna Hlipiceni, județul Botoșani. Tânărul administrează alături de tatăl său cca. 600 ha.
,,Sunt student la Facultatea de Agricultură din Iași, anul I (ID). Vreau să accesez fonduri europene pentru a achiziționa utilaje agricole noi și pentru a beneficia în viitor poate de un sistem de irigații. Noi avem o fermă în județul Botoșani, comuna Hlipiceni, lucrăm în mod special porumbul, floarea soarelui (…) Anul 2023 a fost un an nu prea strălucit, dar putem să ne încheiem anul pe plus, deși venim cu datorii de anul trecut”, a declarat, pentru „Din lumea satului”, Șandor.
El a arătat că producția medie la floarea soarelui a fost de trei tone, la porumb șapte tone, la grâu șase tone, iar la soia o tonă.
Se vor construi sisteme anti-grindină în 12 localităţi din Botoşani
Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a anunţat că va construi sisteme anti-grindină în nu mai puțin de 12 localităţi din judeţul Botoşani.
Investiţiile vor fi realizate în cadrul unui proiect care va fi implementat în judeţele Botoşani şi Suceava, care prevede construcţia a nu mai puţin de 20 de puncte de lansare a rachetelor, dintre care 12 în judeţul Botoşani şi opt în judeţul Suceava.
Iată localităţile din județul Botoşani în care vor fi construite astfel de puncte de lansare rachete antigrindină:
- sat Orășeni Vale, comuna Curtești
- sat Borzești, Ungureni
- sat Carasa, comuna Corlăteni
- sat Buimăceni, comuna Albești
- sat Cerbu, comuna Copălău
- sat Hănești,comuna Hănești
- sat Socrujeni,comuna Gorbănești
- sat Havârna, comuna Havârna
- sat Saucenița, comuna Văculești
- sat Băbiceni, comuna Durnești
- sat Roma, comuna Roma
- sat Ichimeni, comuna Avrămeni
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 14.787.660, în condiţiile în care fiecare sistem din fiecare localitate din proiect costă 739.383 lei.
Lucrările au fost scoase la licitație, urmând, cel mai probabil, ca ele să fie finalizate pe parcursul anului viitor.