Valeriu Iftime, președintele FC Botoșani, a declarat, vineri, că va face tot posibilul să meargă mai departe cu echipa, în ciuda faptului că FC Botoșani a înregistrat în ultimii doi ani un deficit de 5 milioane de euro.
El spune că nu aduce jucători cu origini africane pentru că doar ăștia îi plac lui, ci pentru că niciun jucător român valoros, bun de liga 1, nu vine la Botoșani.
”Eu și asociații mei investim banii noștri ca să nu dispară fotbalul din Botoșani, iar pentru asta ajungem să fim înjurați. Pentru o bună informare a celor care iubesc fotbalul și care cred eu că respectă măcar un pic efortul pe care l-am făcut împreună cu asociații mei la Botoșani, vă spun doar următoarele informații. În ultimii doi ani, eu și asociații mei am plătit la FC Botoșani 5 milioane de euro. Cinci milioane de euro! Acesta a fost deficitul dintre banii cheltuiți și banii primiți din: drepturi TV, 300.000 de euro de la primărie, bilete vândute și alte surse de venit. Iar acest deficit apare în condițiile în care jucătorii noștri au un plafon salarial de 5.000, maxim 6.000 de euro. Ceea ce trebuie să știe fiecare suporter din Botoșani – și trebuie să fim realiști când judecăm lucrul ăsta! – este că niciun jucător român cât de cât valoros, bun de liga 1, nu vine la Botoșani. Când ia în mână și compară oferta de la Botoșani cu cele din orașe precum Cluj, Sibiu, Voluntari sau chiar Iași, în care sunt bani, în care salariul este măcar de 7-8.000 de euro (și știu asta foarte bine!), toate fiind orașe mari sau apropiate de orașe mari, e clar că nu ne va alege pe noi. De ce ar veni la Botoșani un jucător român bun, când îi dau maxim 4-5.000 de euro și când ar trebui să facă 1.000 de kilometri ca să joace un meci, că atât facem dus-întors până la București, ca să nu mai zic de Craiova, Constanța, Arad și alte locuri din țară”, s scris Valeriu Iftime pe pagina sa de Facebook.
Președintele FC Botoșani a explicat și care este motivul pentru care apelează la fotbaliști străini.
”Altă chestiune: de ce vin jucători străini care au o problemă? E adevărat, așa se întâmplă, am avut rețeta asta! Iar ei vin pentru că vor să-i pun eu pe picioare. Ei vin la Botoșani pentru că am creat un istoric prin care transmit un mesaj clar: ”Domnule, dacă vine un jucător străin la Botoșani și face un sezon bun, îi dau drumul!”. Asta este rețeta la Botoșani. De asta vin. Iar ei nu pleacă de aici că-i vând eu. Ei pleacă oricum după doi ani, gratis, dacă eu nu reușesc să iau niște bani pentru ei până atunci. Că nu semnează niciunul un contract pentru mai mult de doi ani, maxim doi ani și jumătate, cu FC Botoșani. Că nu semnează! Și, dacă nu semnează pe mai mult, eu trebuie să mă grăbesc să iau un 2-300.000 de euro, pentru a reduce din deficit și a putea merge mai departe. Așa s-a întâmplat cu jucători precum Dawa sau Edjouma, plecați la FCSB pentru că altfel deveneau liberi de contract și nu mai luam nimic pe ei. Deci nu vând că vreau eu și nu aduc jucători cu origini africane că doar ăștia îmi plac! Vând pentru că, dacă nu-i vând, pleacă gratis și iau jucători cu origini africane pentru că ăștia vin!”, mai spune Iftime.
Patronul FC Botoșani mai spune că județul Botoșani nu a generat vreodată suficienți fotbaliști buni, deși există o academie de fotbal.
”Uitați-vă în istoricul nostru, că avem trei-patru jucători născuți în Botoșani care au devenit fotbaliști: frații Bordeianu, Patache sau Acsinte. Atât! Iar acum avem chiar un efort deosebit pe care îl facem la academie, cu cheltuieli mari, cu profesori, cu muncă extraordinară. Și tot nu ies fotbaliști. Uitați-vă la ce avem anul ăsta, trei juniori de la Botoșani, și vedeți care dintre cei trei juniori sunt titularii noștri! Și lucrurile s-au adunat: fără un stadion bun, fără o susținere măcar a academiei de către autoritatea locală, adică de către primărie, nu cred că cineva mai are curaj (nici vorbă de vreo obligație!) de a ține fotbalul. Eu o fac din respect față de oamenii din Botoșani și nicidecum dintr-o plăcere masochistă de a-mi cheltui, eu și asociații mei, banii pentru ca unii dintre cei de pe stadion să mă admonesteze sau chiar mai rău! Sigur că te simți rău când FCSB îți dă gol acasă și vezi că jumătate de public aplaudă. Eu și cu asociații mei o facem și chiar strângem din dinți să nu se prăbușească fotbalul din Botoșani, dar trebuie să vedem ce vom face, cum vom face și cât vom mai face asta, pentru că rețeta pe care o avem acum este una foarte-foarte costisitoare. Asta este situația! Mi-o asum și încerc să fac toate eforturile să mergem mai departe”, a adăugat Valeriu Iftime.