Echipa cercului de Fizică Aplicată-Automatizări din cadrul Palatului Copiilor Botoşani a participat, în perioada 1-3 iulie, la Gura Humorului la prima ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Tehnica „ELECTRON XXI”. La aceasta editie inaugurală au fost invitate numeroase cluburi de profil din ţară şi un juriu de prestigiu. Concursul a avut doua categorii: „Proba de Proiecte” creaţii ale elevilor şi o „Proba Practică” de verificare a abilitilor, unde fiecare participant a realizat un montaj electronic.
Echipa din Botoşani, condusă de Luisian Grigore, a impresionat pe cei prezenti şi juriul.
Proiectul „Securizarea Locuintei” elevul Voiniciuc Constantin care a obtinut cel mau bun punctaj, Locul I si cupa la sectiunea proiecte . Proiectul „ARDUINO USB” -Botez Şerban, Voiniciuc Constantin a obtinut Locul III şi unde presedintele juriului, cu multă experienţă în domeniu, având dubii, a declarat ” Nu cred ca acest montaj a fost realizat de elevi şi în condiţii de laborator şcolar. Este perfect şi realizat de fabrica prin metode profesionale.”. Am promis ca la urmatoarea întâlnire vom demonstra practic şi vom divulga procedeele tehnice folosite. La această categorie nu au fost secţiuni pe vârste.
La secţiunea practic elevii noştrii au fost singurii care au realizat montaje cu circuite integrate programabile. La toate categoriile de vârstă, după o primă jurizare facută de profesori, elevii din Botoşani aveau punctaje maxime. Unul din membrii comisiei a declarat în timpul jurizării. „Să lăsăm în funcţiune montajul ca să ne delecteze cât timp se corectează”. Montajul cânta melodia din „Razboiul Stelelor” şi avea un joc de lumini complex.
În final, la proba practică, la toate categoriile de vârstă s-a obtinut Cupă.
Voiniciuc Costantin -Locul I -Liceu,
Grigore Eduard -Locul I -Primar ( clasa a II -cel mai mic participant din concurs),
Botez Şerban -Locul II -Gimnaziu,
Olariu Andrei –Mentiune -Gimnaziu.
O contrubuţie importantă la programarea circuitelor integrate a avut-o Popoveniuc Mircea- clasa a VIII a, membru a cercului, olimpic la informatică.
Pe toată perioada concursului echipajul din Botosani a fost „asaltat” cu întrebări de ceilalti participanţi pentru a afla informaţii despre programarea circuitelor şi realizarea montajelor. Elevii şi-au facut mulţi prieteni din ţară şi s-au facut schimburi de adrese pentru a lua legătura cu cercul nostru şi a împărtaşi din experienţele acumulate.
Urmează noi concursuri în vara aceasta. Dorim să putem organiza şi la Botoşani un concurs de profil la care cautăm sponsori. Din toamnă se fac înscrieri pentru noi cursuri gratuite la cercul de Fizică Aplicată-Automatizări din cadrul Platului Copiilor, unde vom pregăti viitori specialişti.