Chiar dacă pare o lume a bărbaţilor, unde riscul poate să apară la tot pasul, sunt foarte multe femei care nu se tem de conflictele ce s-ar putea ivi în misiuni, și aleg să urmeze o carieră în Jandarmerie. Andreea Ipate se numără printre reprezentantele sexului frumos care au ales să poarte uniforma cu mândrie și a demonstrat că este disciplinată, ambițioasă și eficientă.
Recent, ea și colegul său Claudiu au devenit ofițeri la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, după ce au obținut cele mai bune note la concursul de trecere a subofițerilor în corpul ofițerilor, organizat în luna septembrie a.c.
În anul 2013, la absolvirea Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, Andreea a primit repartiție la Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, unde a fost încadrată la Postul montan Vatra Dornei. Deoarece atribuțiile de serviciu îi impuneau să aibă aptitudini în domeniul alpinismului montan, a urmat cursuri de specializare la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Regele Carol I” Sinaia, fiind prima femeie din Jandarmeria Română care a urmat aceste cursuri.
În ultimii ani, a revenit și a activat ca subofițer la școala militară din Fălticeni, iar când a aflat despre organizarea concursului de la Botoșani nu a mai stat pe gânduri și s-a înscris, având în vedere că între timp absolvise și studiile superioare necesare ocupării postului scos la concurs.
Cine este Andreea Ipate
Andreea are 38 de ani, fiind născută pe 21 octombrie 1985, în orașul Pașcani, județul Iași. Este căsătorită și mama a doi băieți. În prezent este masterand în management și audit în instituții și afaceri, la Universitatea Suceava.
„Înainte de a opta pentru o carieră în Jandarmeria Română, am lucrat trei ani în domeniul privat, dar permanent m-am simțit atrasă de uniforma militară, de rigoarea și prestanța specifică vieții militare. Aveam vecini și colegi mai mari ca mine care se pregăteau, iar unii au și reușit să acceadă într-o astfel de meserie, lucru care m-a motivat și determinat să mă pregătesc intens, pe cont propriu, reușind la examenul de admitere de la Fălticeni din prima încercare. Așa se face că, după absolvirea celor doi ani de școală militară, mi-am început serviciul ca jandarm montan la Detașamentul Vatra Dornei, ulterior ca subofițer operativ la Detașamentul Mobil Suceava”, ne-a mărturisit Andreea.
Nașterea primului său copil a determinat-o să renunțe la „vâltoarea și neprevăzutul vieții operative” și să opteze pentru funcția de subofițer la compartimentul achiziții publice în cadrul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.
„Fiind o fire ambițioasă și perseverentă, odată cu finalizarea studiilor superioare am început să mă pregătesc pentru perspectiva unui concurs de trecere în corpul ofițerilor, așa că, la apariția acestui prilej, nu am stat prea mult pe gânduri și mi-am intensificat pregătirea. Rezultatul este ceea ce sunt astăzi, ofițer specialist resurse umane în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani”, spune Andreea.
Spune că nu s-a simțit niciodată ca o femeie-jandarm într-o lume a bărbaților.
„Toți suntem jandarmi, iar ceea ce trebuie să ne caracterizeze este corectitudinea, prestanța specifică omului legii și profesionalismul. Sunt convinsă că orice femeie care își dorește poate să atingă culmile acestei cariere, atîta timp cât este conștientă și își asumă sacrificiile de rigoare în privința familiei, a timpului liber, a vieții personale. Nu există criterii de diferențiere între bărbați și femei, condițiile sunt egale pentru toți. Diferența consider că o face voința proprie a fiecăruia”, mărturisește Andreea.
Cum a fost pregătirea în alpinism
În perioada 2014-2015 a parcurs pregătirea de bază în ski și alpinism, atât etapa de vară, cât și cea de iarnă, și spune că i-a plăcut enorm. Cu toate acestea, recunoaște că nu este un domeniu în care să profeseze multe femei, întrucât presupune anumite greutăți și riscuri, generate în primul rând de condițiile climatice (frig, umezeală, intemperii) și dificultățile fizice specifice executării unui astfel de serviciu.
Cum a fost prima misiune
„Prima misiune…Sigur, simți o emoție deosebita când știi că ești oarecum pe cont propriu și responsabil pentru deciziile pe care le iei și acțiunile întreprinse, mai ales când acționezi pentru și printre oameni. Dar la misiuni am participat și pe timpul școlii, pe timpul stagiilor de practică, așa că nu aș putea spune că a fost ceva cu totul nou și inedit. Practic, a fost cumva similar. Asumarea deciziilor și responsabilitatea acestora fac diferența”, spune Andreea.
Cât despre respectarea uniformei, Andreea Ipate spune că întotdeauna părerile au fost împărțite. Atunci când oamenii în uniformă intervin pentru salvarea oamenilor din diferite situații sunt considerați eroi, însă atunci când intervin pentru restabilirea ordinii publice de multe ori sunt blamați.
„Respectarea uniformei, sau mai bine zis a autorității pe care o reprezintă cel care poartă uniforma, cred că ține de fiecare cetățean în parte, inclusiv de către cei care o poartă. Fiecare dintre noi avem un set de valori care se manifestă în comportamentul cotidian. Prin urmare și uniforma de jandarm este apreciată de unii și blamată de alții. Cred că deja cu toții ne-am obișnut să vedem cum oamenii în uniformă sunt considerați eroi atunci când intervin în sprijinul sau salvarea oamenilor în diverse situații, ulterior fiind blamați pentru că intervin la o restabilire a ordinii publice sau în aplicarea unor măsuri polițienești coercitive. În toate situațiile, acțiunile sunt dictate de litera legii, dar interpretarea lor de către unii cetățeni poate căpăta alte valențe. Și să nu uităm un lucru…și oamenii care poartă uniformă tot din cadrul societății fac parte, ca și în orice altă meserie, baza de selecție a viitorilor angajați este tot din cadrul colectivităților”, ne-a mărturisit Andreea.
Ceea ce a zdruncinat-o de-a lungul carierei sale în toți acești ani a fost pierderea unui coleg.
„Nu ai cum să rămâi indiferent la o asemenea veste și să nu te gândești că ai și tu familie și copii mici care abia îți așteaptă îmbrățișarea când ajungi acasă”, ne-a mărturisit Andreea.
De 12 ani poartă cu mândrie uniforma de jandarm și spune că dacă ar fi să o ia de la capăt tot o astfel de carieră ar alegere.
„Multe momente pot fi frumoase de-a lungul acestei profesii, satisfacția reușitei unei misiuni provocatoare, relaționarea cu o diversitate de oameni, diverse evenimente și locuri în care poți să ajungi. Dar oriunde m-am aflat, întotdeauna m-a impresionat solemnitatea unui ceremonial militar, acordurile trompetistului învăluite într-o liniște profundă, înălțarea Drapelului și intonarea Imnului Național. Simți fiori, de fiecare dată , și este un moment înălțător, cu siguranță, care îți face inima să vibreze”, ne-a spus Andreea.
Tânăra consideră că ar putea face față cu brio noilor încercări din carieră astfel încât „dacă vor apărea noi oportunități și concursuri de promovare, da, cred că imi va face plăcere să fac față unei noi provocări”.
Felicitări doamnei, este bine spus singură care a făcut cursuri și doar atât, cursuri, aici e nevoie de bărbați care nu fac copii
( încă)