Un bărbat din Botoșani a fost înșelat cu 2.000 de lei după un schimb valutar făcut pe stradă. Botoșăneanul a vrut să schimbe o sumă de bani și s-a lăsat păcălit de un tânăr care i-a oferit un curs de schimb mai bun. Ciudat că tranzacția a avut loc în fața unei case de schimb valutar.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Investigații Criminale desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”șmen”, comisă la data de 9 octombrie 2023, în dauna unui tânăr, de 35 de ani, din comuna Nicșeni.
Din cercetări, a reieșit faptul că la data de 9 octombrie a.c., în timp ce tânărul de 35 de ani se afla în muncipiul Botoșani, în fața unei case de schimb valutar, a fost abordat de un bărbat care s-a oferit să-i schimbe valuta în lei. În urma tranzacției, tânărul a primit cu aproximativ 2.000 de lei mai puțin decât ar fi trebuit, realizând acest lucru după ce, persoana care a efectuat schimbul valutar, a părăsit zona.
În urma activităților desfășurate de polițiști, a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei, respectiv, un bărbat, de 49 de ani, din județul Neamț. Totodată, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat, fiind restituit victimei.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune, urmând ca în funcție de rezultate, să fie dispuse măsuri legale.
Ce trebuie să știți de metoda „șmen”
Înșelăciunea prin modul de operare cunoscut generic ”șmen” se bazează pe inducerea în eroare a victimei. Autorul înșelăciunii solicită efectuarea unui schimb valutar, după care, în timpul tranzacției, prin distragerea atenției victimei, subtilizează o parte din bani și returnează o sumă mai mică. Totul se petrece sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost înșelate.
Pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune prin metoda ȘMEN, polițiștii vă recomandă să vă adresați pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităților autorizate în acest scop, să consultați cu atenție cursul valutar afișat, să verificați cu atenție suma primită la schimb și să solicitați chitanța pentru efectuarea operațiunii.
Nu aveți încredere în ”binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi ”cursul” oferit de aceștia. În cazul în care vă confruntați cu astfel de situații, polițiștii vă sfătuiesc să rețineți cât mai multe amăunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentație, etc), tipul, marca și numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă și direcțiile de deplasare.