FOTO Biserica din Botoșani care a luat locul unui lăcaș de lemn. Despre patronul spiritual se spune că aduce ploaia

Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoșani a fost construită „din nou” în anul 1789 pe urmele altei Biserici de lemn, şi a fost sfinţită la 8 noiembrie 1801. Biserica este construită în plan trilobat având altar, naos, pronaos, pridvor închis, turlă deasupra naosului, boltă cilindrică deasupra pronaosului şi pridvorului, cafas şi un mic pridvor în latura de sud.

Fundaţia este executată cu piatră de râu şi mortar de var, zidurile din cărămidă şi mortar de var, iar acoperişul din tablă galvanizată, turla în stil baroc cu tabla în solzi.

De-a lungul timpului, a suferit mai multe modificări :

  • în anul 1834, 13 septembrie, s-a confecţionat actuala catapeteasmă
  • în anul 1868 s-a prelungit spre vest cu pridvorul închis, apoi altarul, naosul şi pronaosul au fost supraînălţate peste cornişa din zimţi de cărămidă (cornişa zimţată fiind din 1789);
  • în anul 1909 s-a modificat turla de deasupra naosului, s-a zidit pridvorul mic în latura de sud şi s-a construit actualul cafas; Bolţile interioare şi turla de deasupra naosului sunt executate din lemn şi apoi tencuite. Faţadele sunt tencuite, inclusiv soclul, cu profil peste soclu, brâu median cu patru rânduri de cărămizi în zimţi. Între brâu şi cornişă există un motiv de arcaturi frânte în relief, cornişa cu profil clasic. Turla are formă octogonală și are două baze: cea de jos pătrată, iar cea superioară este octogonală. De asemenea, are 8 ferestre, și nu are firide.
  • prima pictură în stil clasic a fost executată în ulei cu motive decorative, între anii 1913 – 1916, de către Galin şi Livescu şi a fost sfinţită în timpul preotului iconom stavrofor Grigore Deliu, de către Mitropolitul Pimen Georgescu. Clopotniţa este separată de Biserică, şi a fost construită în anul 1817 prin silinţa epitropului Gheorghe Paiu şi a preotului Iftimie. A fost reparată în anul 1860, când a fost supraînălţată cu încă un nivel – cel actual al clopotelor – cu coloane angajate şi cornişă.
  • între anii 2007 – 2009, Biserica a fost restaurată din temelie, aplicându-se tencuială nouă la exterior şi interior, acoperişul confecţionat din nou, iar in anii 2010 – 2011 s-a executat o nouă pictură în tehnica fresco . Despre patronul acestui Lăcaș de Cult se spune că, în timpul secetei, prin rugăciune sinceră, Sfântul Spiridon aduce ploaia, și tot prin rugăciune acesta oprește puhoaiele, când acestea inundă recoltele oamenilor. Mai mult, se spune că spre deosebire de celelalte Sfinte moaște, cele ale Sfântului Spiridon dispar frecvent din raclă, venind la cei care îi cer ajutorul cu credință și cu lacrimi, și face nenumărate minuni !! (Sursa/foto: monografia bisericii “Sf. Spiridon”)

Dureros! Un preot din Botoșani a rămas fără casă. Locuința, la care a muncit peste 15 ani, a ars

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *