O spectaculoasă clădire din municipiul Botoșani poartă numele renumitului naturalist Grigore Antipa. Casa Antipa din Botoşani se află pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 54, fiind locul în care s-a născut, la 27 noiembrie 1867, şi a trăit o mare parte din viaţă Grigore Antipa, alături de fratele său, naturalistul Nicolae Leon.
Mulțumită fratelui său mai mare, care era parazitolog, a obținut o bursă regală și a făcut studii universitare la Jena, în Germania. Cei doi și-au petrecut copilăria în cartierul locuit de mulți armeni și evrei, care i-au deprins cu limbile străine.
Edificiul din Botoşani, Monument Istoric, a fost ridicat de bunicii lui Grigore Antipa la finalul secolului al XIX-lea, în anul 1860, într-un stil arhitectural eclectic, de inspiraţie franceză . Astfel, clădirea se distinge prin stilul său eclectic francez, cu reminescențe rococo. Iubitorii de biologie, dar si vizitatorii avizi de obiective turistice educative, vor găsi acest loc, unul cu totul aparte, Antipa fiind biologul român, care s-a născut și a copilărit aici, în Botoșani.
Acesta a întreprins primele cercetări de “biologie marină”. Cele mai semnificative rezultate au fost obținute în domeniul hidrobiologiei, Grigore Antipa fiind considerat ca un precursor în acest domeniu, atât în știința românească, cât și în cea mondială.
De numele lui Grigore Antipa, naturalist şi profesor universitar, se leagă și Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, pe care l-a renovat şi modernizat.Este savantul care a reorganizat Muzeul în noua clădire care astăzi îi poartă numele, proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, edificată în anul 1906 și inaugurată de Carol I al României, în anul 1908. De asemenea, nava de cercetări marine „Grigore Antipa”, care aparține Centrului de Scafandri din Constanța, îi poartă numele. În memoria acestuia, Banca Națională a României a emis în anul 1992, o bancnotă de circulație cu valoarea nominală de 200 de lei, care are pe avers portretul lui Grigore Antipa.
foto: CNIPT Botoșani