Un fost director al Spitalului Județean Botoșani reacționează după criticile aduse de medicul Radu Malancea, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. Este vorba despre ec. Doina Caba, care a precizat că șeful Secției de Ortopedie, Radu Malancea, ar trebui să vină cu argumente în afirmațiile pe care le face la adresa sa.
„Secția ortopedie e una din secțiile de top ale Spitalului județean, asta am spus-o și o stie toată lumea. E o secție bine organizată condusă de foarte mulți ani de către domnul doctor Malacea, pentru care eu am un respect deosebit. Eu am fost unul din manageri economiști ai spitalului, nu mă deranjeaza că se dă de pămănt, dar să fie pe adevăruri, pe argumente”, a spus Doina Caba.
Fostul director al unității spitalicești a afirmat că în timpul mandatului său la conducere a făcut toate demersurile necesare pentru a-i oferi sprijin doctorului Malancea, dar și pentru a îmbunătăți secția de Ortopedie astfel încât să fie în beneficiul pacienților.
„Si mi-ar fi placut ca domnul doctor să dea cu mine de pământ in cei doi ani și opt luni cât am fost manager. Cand am preluat eu mandatul secția nu avea niciun post vacant de medic. Impreună cu echipa de conducere și cu medicul șef de sectie dupa multe analize si pentru a veni in sprijinul pacienților s-au facut toate demersurile pentru a suplimenta cu inca doi medici in specialitatea ortopedie-traumatologie și s-a și concretizat. In timpu mandatlui meu s-a organizat concurs si s-a incadrat un medic specialist . Și pentru al doilea post de medic specialist eu l-am rugat pe domnul doctor sef de secție să intocmeasca referat pentru scoaterea postului la concurs, doar că intre timp posturile au fost blocate. Intodeauna am fost și sunt in continuare pentru a asigura resursa umană necesară realizării optime a actului medical cu respectarea cadrului legal”, a mai precizat Doina Caba.
Medicul Radu Malancea, șeful Secției de Ortopedie Traumatologie, dă de pământ cu foștii manageri economiști de la Spitalul Județean Botoșani
Acesta spune despre cei care s-au perindat la conducerea spitalului, fără să dea nume, că au fost în afara actului medical și că un management defectuos poate duce la malpraxis. El este de părere că pentru a funcționa bine un spital, trebuie regândit modul de abordare al managementului medical în România, nu numai la Botoșani.
”Am avut nevoie de medici la secția Ortopedie, cu toate că o doamnă directoare din istoria acestui spital spunea că nu mai este nevoie. Când ești din alt domeniu gândești complet diferit și zic eu păgubos pentru actul medical în sine. Poate este bine pentru partea economică, dar pentru performanța medicală este păgubos, ca să spui că nu ai nevoie și sunteți suficienți. Înseamnă o necunoaștere a fenomenului medical. Am avut doi manageri până acum care au spus că nu aveți nevoie de așa ceva. Această problemă trebuie rezolvată pe undeva, să nu se mai pună manager de spital persoane care efectiv nu știu și nu au cea mai mică noțiune de ce înseamnă actul mdical și managementul sanitar. Ei au senzația că se conduce ca un chioșc. Nu se conduce ca un chioșc, intrări și ieșiri. Aici este o paletă foarte largă de probleme. De aia suntem criticați uneori, și pe bună dreptate, de suprasolicitare și de faptul că stau și așteapă pacienții. (…)
Nu numai la Botoșani ci și în alte spitale, trebuie un pic regândit modul prin care să poți asigura un act medical de calitate sau satisfăcător, nu să-ți vină un manager care să nu știe ce înseamnă ală act medical, nici măcar o seringă cum se face. Poate o să spună lumea de ce trebuie să știe, dar trebuie să știe. Pentru că, dacă știi protocolul unei injecții simple intramusculare, atunci îți dai seama de câte sunt nevoie în jurul acestei probleme, care pare mică. De aia trebuie mult regândit modul de abordare al managementului medical în România, nu numai la Botoșani. Consecinta unui management defectuos; există riscul de malpraxis . Asta este consecința cea mai gravă, altele mai micuțe: nemulțumiri, reclamații, spurcat prin presă”, a precizat medicul Radu Malancea.