Un medic de origine iordaniană profesează cu succes la Secția Urologie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani. Venit în urmă cu un an de la o Clinică din Iași, prin concurs, Omar Almanasreh spune că s-a adaptat bine la condițiile de muncă de la Spitalul Județean și că are o colaborare fructuoasă cu colegii de la Secția Urologie.
Medicul, care vorbește și limba română, spune că încearcă să aducă și alți colegi din alte județe ca să profeseze la Botoșani, unde este ”liniște”.
”Colegul cu care am lucrat la Iași mi-a zis multe . Știam că este un medic bun și o persoană de treabă și am hotărât să vin. Am niște colegi foarte de treabă iar orașul este foarte drăguț. Mai puțin aglomerat decât Iași și sunt mulțumit. Facem intervenții și separat, și la echipă. (…) Am încercat să fac reclamă în rândul colegilor, dar depinde de fiecare cu pretențiile lor, pentru că sunt persoane care vor să activeze în orașul unde s-au născut sau în centre universitare mari. Cine vrea liniște și familie, cred că aici este cel mai bine”, a declarat Omar Almanasreh.
A terminat facultatea în 2021
Omar Almanasreh a terminat facultatea de medicină în Romania în urmă cu câțiva ani, iar în 2021 a luat specialitatea. Până în prezent, acesta a activat ca medic și la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iași.
”Este un coleg tânăr, venit din clinică urologică din Iași. Are dublă cetățenie, este un medic bun. Dacă ar fi să vorbim în termeni fotbalistici, am achiziționat un jucător bun. Suntem mulțumiți și mândri de el. Se descurcă foarte bine la Urgențe iar de multe ori în cerem și părerea în anumite situații”, spune medicul Dorin Bodnar, șef Secție Urologie Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani.
La rândul său, managerul Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliței, susține că este un bun profesionist.
”Domnul doctor este o achiziție foarte bună la Spitalul Județean, un profesionișt, un colaborator foarte bun și un bun coleg. La Urgențe, în momentul în care l-am solicitat, iar acest lucru este valabil și pentru ceilalți colegi de la Urologie, vine imediat. Vorbim de generația tânără care vine din spate. Sunt și medici tineri care vin cu entuziasm și profesioniști și care vor să facă treaba”, a precizat Monica Adăscăliței.
Medicul Radu Malancea dă de pământ cu foștii manageri
Medicul Radu Malancea, șeful Secției de Ortopedie Traumatologie, dă de pământ cu foștii manageri economiști de la Spitalul Județean Botoșani. Acesta spune despre cei care s-au perindat la conducerea spitalului, fără să dea nume, că au fost în afara actului medical și că un management defectuos poate duce la malpraxis.
El este de părere că pentru a funcționa bine un spital, trebuie regândit modul de abordare al managementului medical în România, nu numai la Botoșani.
”Am avut nevoie de medici la secția Ortopedie, cu toate că o doamnă directoare din istoria acestui spital spunea că nu mai este nevoie. Când ești din alt domeniu gândești complet diferit și zic eu păgubos pentru actul medical în sine. Poate este bine pentru partea economică, dar pentru performanța medicală este păgubos, ca să spui că nu ai nevoie și sunteți suficienți. Înseamnă o necunoaștere a fenomenului medical. Am avut doi manageri până acum care au spus că nu aveți nevoie de așa ceva. Această problemă trebuie rezolvată pe undeva, să nu se mai pună manager de spital persoane care efectiv nu știu și nu au cea mai mică noțiune de ce înseamnă actul medical și managementul sanitar. Ei au senzația că se conduce ca un chioșc. Nu se conduce ca un chioșc, intrări și ieșiri. Aici este o paletă foarte largă de probleme. De aia suntem criticați uneori, și pe bună dreptate, de suprasolicitare și de faptul că stau și așteaptă pacienții. (…) Nu numai la Botoșani ci și în alte spitale, trebuie un pic regândit modul prin care să poți asigura un act medical de calitate sau satisfăcător, nu să-ți vină un manager care să nu știe ce înseamnă ală act medical, nici măcar o seringă cum se face. Poate o să spună lumea de ce trebuie să știe, dar trebuie să știe. Pentru că, dacă știi protocolul unei injecții simple intramusculare, atunci îți dai seama de câte sunt nevoie în jurul acestei probleme, care pare mică. De aia trebuie mult regândit modul de abordare al managementului medical în România, nu numai la Botoșani. Consecința unui management defectuos; există riscul de malpraxis . Asta este consecința cea mai gravă, altele mai micuțe: nemulțumiri, reclamații, spurcat prin presă”, a precizat medicul Radu Malancea.