Tu știi care sunt actele pe care administratorul blocului nu are dreptul să ți le ceară? Multe persoane nu cunosc legea în această situație. Legea asociațiilor de proprietari are reglementări clare în acest sens pe care e bine să le cunoști.
Actele pe care administratorul blocului nu are dreptul să ți le ceară
Nu de puține ori poate ți s-a întâmplat ca administratorul blocului să îți ceară o serie de acte. Printre acestea poate s-a numărat o copie de buletin, ori o copie după alte documente.
La fel ca și alte autorități, asociațiile de proprietari au obligaţia de a respecta Regulamentul european privind protecția datelor (GDPR), dar și controalele Autorității de Protecția Datelor (ANSPDCP).
Ce înseamnă asta? Că asociațiile de proprietari nu au voie să ceară copii după anumite documente. Sau cel puțin asta arăt un ghid publicat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Este normal sau nu să oferi o copie după actul de identitate?
Astfel, actele pe care administratorul blocului nu are voie să ți le ceară sunt copiile actelor de identitate. De asemenea, nici certificatele de stare civilă în copie, sau titlurile de proprietate nu trebuie cerute.
“În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere.
Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, subliniază Autoritatea de Protecția Datelor în ghid.
Trebuie menționat faptul că această regulă nu este una nouă. În anul 2019, ANSPDCP a mai tras un semnal de alarmă în acest sens. Sursa citată vorbea despre actele pe care administratorul de bloc nu trebuie să ți le ceară niciodată. Mai exact, ANSPDCP menționa atunci că unele asociații de proprietari încălcau normele privind protecția datelor personale. Astfel, erau cerute atât copii după actul de identitate și nu numai.
Scopul era acela de a completa cartea de imobil. Chiar și așa, reglementările GDPR sunt destul de clare, iar fiecare locatar trebuie să le cunoască. Sursa citată subliniază faptul că, de fapt, crearea unor copii după actele de identitate înseamnă prelucrarea datelor personale. Iar odată cu acest lucru, legea nr. 190/2018 arată clar că există și niște obligații, scrie Fanatik