Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, anunță noi controale în centrele rezidențiale din județul Botoșani.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că în urma urma controlului amplu declanșat la nivel național și județean. la căminele de bătrâni din Botoșani au fost găsite nereguli, drept pentru care s-au făcut noi verificări pentru a vedea dacă s-au remediat deficiențele constatate. Întrucât unele centre, atât private cât și de stat, nu s-au conformat, se vor face noi verificări.
”Ca urmare a dispoziției Prim-ministrului Guvernului României referitoare la efectuarea de verificări pentru identificarea tuturor problemelor existente la nivelul centrelor rezidențiale destinate persoanelor minore/vârstnice/cu dizabilități, la nivel național, s-au demarat acțiuni de control în județul Botoșani, urmare a acestor controale au fost constatate mai multe neconformități, la o lună de zile după aceste controale am emis un Ordin de Prefect prin care s-a constituit o comisie care a verificat dacă s-au remediat deficiențele constatate și dacă s-au dus la îndeplinire măsurile de remediere, în mare parte au fost remediate, dar vom reveni pentru a verifica dacă toate lucrurile neconforme au fost remediate.” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
În urma controalelor care au avut loc în luna iulie s-au dat amenzi de aproape 32.000 lei. Inspectorii sanitari și cei de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au găsit alimente neetichetate și cu termen de valabilitate expirat, care au fost distruse, spații de cazare aglomerate , nefiind delimitate zonele in funcție de specificul de folosință , coroborat cu numărul beneficiarilor, existența unor țevi neizolate la grupurile sanitare, necorelări între meniul întocmit de către nutritionist și evidențele meselor servite; depășire capacitate cazare față de structura autorizată de către DSP.
De asemenea, s-a constatat că nu existau în dotare suficiente materiale de curățenie și produse de dezinfecție , precum și un spațiu adecvat pentru depozitarea acestora, că grupurile sanitare erau dotate cu materiale pentru igiena individuală in cantități insuficiente ori că în unele centre existau suprafețe uzate fizic (pardoseli, mobilier, lambriuri ) și cu discontinuități, precum și alte neconformități.