Mai multe focare de rabie s-au înregistrat în județul Botoșani, potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Teodor Harabagiu. În ultimul an au fost identificate 13 focare de rabie ce au avut ca sursă a virusului vulpea și bursucul. Nu mai puțin de 18 animale infectate au murit. Este vorba despre 16 bovine, un câine cu stăpân și un câine comunitar.
Rabia este o boală virală care afectează mamiferele, inclusive oamenii. Este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere. Boala este cauzată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată imediat după contactul cu un animal bolnav și înainte de debutul simptomelor.
Simptomele rabiei la animale pot varia, dar pot include schimbări de comportament (agresivitate sau anxietate excesivă), salivație excesivă, paralizie musculară, jenă la înghițire, și alte semen neurologice. De obicei, animalele infectate devin mai agressive sau mai retrase manifestând un comportament anormal speciei.
Rabia se transmite prin contactul direct cu saliva sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, în general, prin mușcături. Nu există tratament curative pentru rabie după ce simptomele au apărut.
„În acest context, este important să subliniem importanța vaccinării animalelor de companie și să promovăm măsurile de siguranță, precum raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autoritățile umane și veterinare pentru a primi imediat vaccinul post-expunere, în caz de expunere la un animal suspect de rabie. Principala modalitate de prevenire a rabiei la animale este vaccinarea. Vaccinurile antirabice sunt disponibile și eficiente în prevenirea bolii la câini, pisici și alte animale domestice. De asemenea, evitarea contactului cu animale sălbatice sau necunoscute și raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autorități sunt măsuri importante de prevenire”; precizează reprezentanții DSVSA.