Voucherele pentru energie aflate în circulaţie au fost alimentate săptămâna trecută cu o nouă tranşă în valoare de 700 lei. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunţă că atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la 27 decembrie 2023.
Deşi Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilor să nu mai fie acordate de anul viitor, la începutul lunii septembrie s-au dat 700 de lei de la stat direct pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici. Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.
Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.
Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966. Beneficiază de ajutor pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile cu alocație de susținere. Media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.
Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru: energie electrică, energie termică în sistem centralizat, butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit), gaze, lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.), păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).
Actele necesare pentru plată sunt cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română, actul de identitate al beneficiarului de sprijin, factura curentă sau restantă. Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024. Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a transmis că, și în această iarnă, dintre 2023 și 2024, prețurile pentru energiei vor fi plafonate, exact cum s-a întâmplat și anul trecut: „Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, potrivit RomaniaTV