Recuperarea medicală în Geriatrie

Dr. Ioana Alexandra Sandu, medic specialist Geriatrie și gerontologie, Arcadia

Recuperarea medicală geriatrică joacă un rol strategic, esențial pentru a contracara deficiențele și dizabilitățile cu care se confruntă persoanele vârstnice.

Este o formă de fizioterapie special orientată către adulții în vârstă, problemele și provocările unice ale acestora. Terapia de recuperare medicală în Geriatrie ia în considerare faptul că adulții în vârstă tind să devină mai puțin activi în timp, se confruntă cu o scădere a forței musculare, a coordonării și a timpului de reacție și au o toleranță mai scăzută la activitatea fizică.

 

Terapia de recuperare medicală geriatrică este diferită de alte tipuri de kinetoterapie, deoarece se concentrează mai mult pe dezvoltarea forței și a rezistenței la adulții în vârstă pentru a ajuta în următoarele moduri:

  • menținerea vieții active;
  • prevenirea decondiționării;
  • prevenirea atrofiei musculare;
  • reducerea riscului de cădere;
  • menținerea independenței în desfășurarea activităților zilnice bazale și complexe;
  • terapie fizică neurologică pentru tratarea afecțiunilor neurologice cum ar fi accidente vasculare cerebrale, leziuni cerebrale, leziuni ale măduvei spinării, scleroză multiplă și boala Parkinson;
  • reabilitare cardiacă pentru a îmbunătăți rezistența și a restabili funcționarea corectă a cordului;
  • terapie ocupațională pentru a restabili controlul motor fin și utilizarea funcțională a mâinii pentru a finaliza activitățile vieții cotidiene bazale și complexe.

 

Pentru pacienții vârstnici, chiar și fără o patologie prezentă dintre cele exemplificate anterior, este necesară o evaluare a riscului de cădere. Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul neuromuscular reacționează cu latență la stimulii destabilizatori din mediul înconjurător. Căderile sunt evenimente dramatice care duc la perioade lungi de spitalizare, declin funcțional, scădere a activității sociale și, per total, scăderea calității vieții. Terapia de recuperare medicală încorporează exerciții de echilibru, mers și antrenament de forță pentru a reduce riscul de cădere. Astfel, odată cu această evaluare reeducăm pacientul să se adapteze cu succes sarcinilor funcționale ce provin din activitățile cotidiene bazale și complexe. Această reeducare funcțională poate cuprinde menținerea și creșterea calităților musculare precum forța, rezistența, reactivitatea, coordonarea și îmbunătățirea controlului motor în diverse situații perturbante (teren denivelat, scări etc.) și creșterea capacității de efort.

Adulții cu vârsta de 65 de ani și peste ar trebui să urmeze un program terapeutic de recuperare medicală geriatrică, pentru îmbunătățirea și menținerea unei bune calități a vieții.

Programul de recuperare este centrat pe persoană, ceea ce înseamnă că intervențiile selectate pentru fiecare individ sunt direcționate către obiectivele și nevoie sale; practic, se realizează un plan terapeutic individualizat. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, terapia de recuperare este realizată de o echipă multidisciplinară formată din medic geriatru, medic de Medicină fizică și reabilitare, fizioterapeuți, psiholog clinician, nutriționist, asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare.

 

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiarecuperare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *