O biserică dintr-un sătuc din județul Botoșani este unică în zona Moldovei. Arhitectura acestui lăcaș de cult reprezintă o îmbinare inedită de elemente catolice și ortodoxe, biserica fiind una dintre cele mai spectaculoase din zona noastră. Este vorba despre Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”, din Cucorăni, un loc adăpostit de codrii Ipoteștiului, plin de istorie, cu case bătrâneşti şi uliţe îngrijite. Satul, de o vechime considerabilă, a fost aşezare dacică, sat medieval şi mai apoi moşie boierească.
Biserica a fost construită din materiale de înaltă calitate și a fost finalizată în 1856 de un mare boier de la începutul secolului al XIX-lea, Anastasie Başotă, un adevărat boier iluminist, care a îndeplinit mari funcţii în stat, precum spătar, hatman, şi chiar ministru de război, în timpul domniei lui Alexandru Ghica. Boierul era ataşat de locurile natale din Botoşani, stăpânind domeniile de la Pomârla, şi apoi şi cele de la Cucorăni.
Clopotele bisericii sunt vechi de aproape 200 de ani și au fost fabricate de meșteri de la Kiev. Lăcașul de Cult ridicat de Bașotă este „în stil de navă, îndreptată către răsărit, cu catargul care este turla“. Biserica, în interior, are pictură originală din 1856, cu mici schimbări ale culorilor de-a lungul anilor, dar se păstrează în stare bună. Catapeteasma este din lemn de tei sculptat.
Localnicii sunt convinși că biserica este protectoare pentru toată zona comunei Mihai Eminescu, din care face parte satul Cucorăni. Deși este o adevărată comoartă arhitecturală, fiind ctitorie a lui Anastatie Bașotă, biserica nu este pe lista monumentele istorice din România.
foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani