Deși suntem în anul 2023, în județul Botoșani există încă numeroase școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare. Unele dintre acestea sunt unități de învământ devenite un pericol public pentru copii, instalații electrice foarte vechi, fără canalizare sau apă curentă.
Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, aproximativ 15% din totalul unităților de învățământ din județul Botoșani nu au autorizație sanitară de funcționare. Altfel spus, din 137 de școli și grădinițe, 21 nu ar trebui să funcționeze din punct de vedere sanitar. Alte 19 nu au autorizație de securitate la incendii. Aceste școli nu sunt autorizate fiindcă nu au apă potabilă, au toalete în curte, instalații electrice foarte vechi și nu au circuite specifice pentru evacuarea în caz de incendiu.
Unele școli sau grădinițe sunt atât de degradate încât nici măcar nu ar trebuie să fie folosite ca unități de învățământ pentru că îi pun în pericol pe copii. Două dintre acestea sunt Grădinița numărul 3 din satul Joldești, comuna Vorona, și Școala Primară „Gheorghe Pricop” din satul Chițoveni ce aparține orașului Flămânzi.
„Condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”
Grădinița numărul 3 din satul Joldești este un adevărat pericol public pentru sănătatea preșcolarilor. Cel puțin asta reiese inclusiv din problemele semnalate de echipele de control ale Inspectoratului Școlar Județean, dar și ale Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care nici nu i-a acordat avizul sanitar de funcționare.
Este vorba de o clădire veche din anii 50, cu două camere, situată chiar în intersecția cu sens giratoriu din satul Joldești. Clădirea în care funcționează este destul de afectată, cu geamuri sparte în zonele dezafectate, cu o intrare lăsată în paragină și o curte cu gardul neîngrijit.
Din fațada clădirii se desprind bucăți de tencuială și, în plus, grădinița nu are apă curentă, iar toaletele sunt în curte, fără canalizare, de fapt, două cabine de lemn, cu găuri în pământ.
„Grădinița cu program normal numărul 3 Joldești nu are autorizație sanitară de funcționare. Clădirea este în stare avansată de degradare, cu grupul sanitar în curte. Sunt condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Preșcolari în clădire cu instalație electrică veche de 70 de ani
Grădinița numărul 3 din Joldești aparține, ca structură, Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, din Vorona. Aici învață 13 copii, reprezentând o singură grupă coordonată de un educator. Tânăra educatoare este optimistă și spune că se va descurca pe parcursul anului.
„Voi face tot ce-mi stă în putință ca procesul educațional să se desfășoare cum trebuie. Va fi greu, dar nu imposibil. Sunt sigură că ne vom descurca”, mărturisește educatoarea. Nu la fel de optimist este și directorul liceului din Vorona, care spune că sunt probleme serioase cu această grădiniță. Pe lângă faptul că este vorba de o clădire degradată, fără utilități, cea mai mare îngrijorare o reprezintă instalația electrică, prea veche.
„La aceea clădire, în care funcționează grădinița vorbim de o instalație electrică veche din 1965. Nu sunt condiții pentru desfășurarea proceslui didactic”, precizează Sergiu Dascălu, directorul liceului.
Grădiniță pericol public deschisă ca să facă pe plac părinților
În mod normal, fiind o singură grupă cu doar 13 copii, grădinița de la Joldești ar trebui relocată în centrul comunei, unde există condiții foarte bune pentru preșcolari. Aceștia ar trebui transportați cu microbuzul școlar, care există, de altfel în dotarea liceului. Și asta în condițiile în care nici nu ar mai fi fezabilă reabilitarea vechii clădiri, din cauza numărului tot mai mic de copii.
Conducerea licelui mărturisește, însă, că această grădiniță stă deschisă pentru a face pe plac părinților din sat.
„Părinții nu vor ca preșcolarii să fie mutați la o altă grădiniță. Vor să aibă grădinița la ei în sat”, adaugă Sergiu Dascălu.
Cât despre autoritățile locale, un sătean din zonă mărturisește că nu vor să închidă grădinița pentru că nu vor să-i supere pe localnici. „Se supără electoratul”, precizează acesta, mai în glumă, mai în serios.
În condiții asemănătoare se învață și la Școala Primară „Gheorghe Pricop”, din satul Chițoveni, de fapt, o fostă școală în care, la fel ca la Joldești, învață doar o grupă de preșcolari.
Condițiile nu sunt de anul 2023, recunosc și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean: „Nu are autorizație sanitară de funcționare, și nici sursă de apă potabilă. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Toaletele sunt interioare, dar nu sunt alimentate cu apă. Există o singură sală de clasă reabilitată în care funcționează o grupă de grădiniță. Curtea este în paragină cu aparate deteriorate”, scrie adevarul.
Post scos la concurs de Primăria Botoșani. Salariul depășește 6000 de lei