Un bărbat din judeţul Botoşani, care în vara acestui an a dat foc, în mod intenţionat, unui depozit de furaje al unei femei, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru distrugere prin incendiere. Este vorba de Costel Rădăcină, care a fost obligat de Judecătoria Darabani să plătească victimei sale şi daune materiale de 28.000 de lei..
Pe 7 iulie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele lui Costel Rădăcină, de 36 de ani, din comuna Șendriceni, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere. Botoşăneanul ar fi incendiat un depozit de furaje, situat pe un teren din apropierea locuinței unei femei din comuna Havârna.
Solutia pe scurt:
În baza art. 253 alin. 4 Cod Penal, cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul R. C., cu datele de stare civilă,la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere agravată, prev. de art.253 alin.4 C.pen. (faptă din data de 04.07.2023). În temeiul art.91 alin.1 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, stabilit în condiţiile art.92 alin.1 C.pen., ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În temeiul art.93 alin.1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art.93 alin.2 lit. b) C.pen. obligă pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Botoşani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În temeiul art.93 alin.3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei oraşului Darabani sau Primăriei Havârna. În temeiul art. 404 alin.2 C.proc.pen. rap. la art. 91 alin.4 C.pen. atrage atenţia inculpatului asupra faptului că nerespectarea măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse ori săvârşirea unei noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere atrage revocarea suspendării şi executarea pedepsei.
În temeiul art.404 alin.4 lit. a) C.proc.pen. cu referire la art.72 alin.1 C.pen., deduce din pedeapsa principală, durata reţinerii, de la 07.07.2023, până la 08.07.2023, precum şi a măsurii arestării preventive, de la 08.07.2023, la zi. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. b raportat la art. 399 alin. 1 cu referire la alin. 10 Cod procedură penală, constată măsura arestului preventiv încetată de drept, conform art. 241 alin. 1 indice 1 lit. a Cod Procedură Penală, şi ia măsura controlului judiciar cu privire la inculpatul Rădăcină Costel, urmând ca verificarea legalităţii şi temeiniciei acestei măsuri să fie efectuată periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile.
Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul va trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa respectiv Biroului de Supravegheri Judiciare din cadrul S.I.C. – I.P.J. Botoşani, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) să nu părăsească raza judeţului Botoşani şi implicit teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei; e) de a nu se apropia la o distanţă mai mică de 50 metri de locuinţa persoanei vătămate Rudei Mariana Ionela din satul Niculcea, com. Havârna, jud. Botoşani; f) de a nu se apropia de persoana vătămată Rudei Mariana Ionela şi de a nu comunica cu aceasta direct sau indirect, pe nici o cale. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Măsura va înceta de drept în condiţiile art. 241 alin. 1 lit. c) C.pr.p. – la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Potrivit art. 399 alin. 4 Cod procedură penală, dispoziţia cu privire la măsura preventivă este executorie.
În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 şi 1357-1358 C.civ. cu referire la art. 19 alin. 1 şi 25 alin. 1 C.proc.pen., admite în totalitate acţiunea civila a părţii civile Rudei Mariana Ionela şi obligă pe inculpat la plata catre aceasta a sumei de 28.000 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea bunurilor arse. În temeiul art.274 alin.1 C.proc.pen., va obliga inculpatul Rădăcină Costel la plata sumei de 1.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 670 de lei corespunzătoare fazei de urmărire penală). În temeiul art.275 alin.6 C.proc.pen. onorariul avocatului oficiu inculpat în cuantum de 1622 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul Botoşani, pentru avocat Ţîmpău Manuela, f. 30, dosar 1382/217/2023/a3. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispozi?ia inculpatului, persoanei vătămate şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.09.2023.