Înființat prin Hotărâre a Consiliului Municipal Botoșani, după implementarea Proiectului „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în municipiul Botoşani”, Centrul Social de Zi (CSZ) pentru Copii Aflați în Situații de Risc Social a devenit a doua casă pentru mulți copii.
În prezent, la activitățile centrului, sunt înscriși 32 de copii din ciclul primar, din cadrul a cinci școli din municipiu, respectiv Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială „Elena Rareș”, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” și Liceul cu Program Sportiv.
Părinții pot solicita serviciile oferite de centru prin depunerea unei cereri de înscriere la sediul centrului, aflat pe strada Parcul Tineretului nr. 4. Admiterea în centru se face în funcţie de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite și de resursele disponibile.
În timpul anului școlar, copiii care frecventează centrul sunt ajutați la efectuarea temelor, lecturi suplimentare, beneficiind și de asistență în realizarea proiectelor școlare. În schimb, în timpul vacanțelor, coordonatele sunt recreere și socializare. Copiii beneficiază zilnic și de o masă caldă. În fiecare lună, sunt programate activități de educație informală și nonformală, cu teme care se pliază pe evenimente naționale și internaționale. Spre exemplu, în această lună copiilor li se va vorbi despre importanța alimentației sănătoase, dar va fi marcată și Ziua Internațională a Păcii, cu discuții interactive despre pace, război, violență. În octombrie va fi sărbătorită Ziua Mondială e Educației și Ziua Mondială a Spălatului pe mâini. Ziua Internațională a Bunăvoinței, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Ziua Internațională a Televiziunii, Ziua Națională sunt alte evenimente, programate până la finele acestui an, care vor fi marcate prin activități interesante și așteptate de copii.
Scurt istoric
Centrul Social de Zi pentru Copii Aflați în Situații de Risc Social a fost înființat în anul 2013. Activitatea a fost demarată la 1 mai 2013, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local. După o lună, în iunie 2013, a început și activitatea cu copiii. În primă fază, centrul a fost frecventat de 24 copii (două grupe), ulterior fiind înființată încă o grupă cu 12 copii.
În cei peste 10 ani de la înființare, au fost soluționate aproximativ 74% din totalul cererilor de înscriere. Astfel, Centrul Social de Zi a asigurat servicii pentru 181 de copii și familii aflate în situație de risc social. Din cei 181 de copii, 17 % au frecventat centrul aproximativ 5 ani, 45% au beneficiat de servicii sociale de la 2 ani până la 4 ani, alți 38% au fost beneficiari până la un an.
“Ne bucură faptul că, în perioada de frecventare a centrului, niciun copil nu a fost separat de familia sa și nu a abandonat școala”, a declarat viceprimarul Liviu Toma. Potrivit edilului, copiii şi-au îmbunătățit abilitățile de relaționare şi comunicare, înregistrându-se o creștere a încrederii în propriile forțe.
Provocările în relația cu părinții au fost întâlnite în acțiuni care privesc: orientarea spre programe de genul ”A doua șansă”, formarea sau reconversia profesională, încurajarea integrării în câmpul muncii, formarea și dezvoltarea abilităților parentale, relația școală – familie – CSZ. Specialiștii centrului au o bună comunicare cu părinții. Practic, toate activitățile din centru urmăresc respectarea interesului superior al copilului, cu implicarea familiei în toate etapele procesului de intervenție.
În ultimul an, Centrul Social de Zi a colaborat cu: Școala Populară de Arte ”George Enescu”, Asociația pentru copii “Il Girotondo”, Grupul Local de Tineret, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Organizația Ecotic, Asociația Lindenfeld – Ajungem Mari Botoșani, Asociația OvidiuRO, Școala Gimnazială nr.12 Botoșani și Grădinița nr.15 Botoșani.