Consiliul Judeţean vrea să acceseze fonduri europene pentru a obţine energie electrică din razele solare

Consilierii judeţeni au votat, miercuri, un proiect ce vizează realizarea unei noi capacităţi de producerea a energiei electrice prin valorificarea sursei de energie regenerabilă solară cu o putere de 3 MW, în comuna Mihălăşeni, judeţul Botoşani şi racordarea la sistemul energetic naţional. Reprezentanţii CJ au alocat, într-o primă etapă, 170.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate. Potrivit preşedintelului Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, urmează să fie depusă o cerere de finanţare cu scopul construirii unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de opt hectare de teren din comuna Mihălăşeni, care prin utilizarea energiei solare să producă energie electrică în vederea compensării energiei electrice consumată de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Autoritatea publică va fi proprietarul investiţiei, va opera investiţia şi nu va transfera această activitate unui operator economic. Valoarea maximă nerambursabilă a proiectului este de 80 milioane lei, iar în cazul proiectelor care nu sunt generatoare de venit, propuse de autorităţi publice locale, ponderea finanţării nerambursabile acordate este de 98% din costul total investiţional al proiectului. Deschiderea liniei de finanţare pentru acest proiect este preconizată pentru luna iulie 2011.

După punerea în funcţiune, vrem să nu mai plătim facturi de energie electrică pentru Consiliul Judeţean şi unităţile subordonate şi să le compensăm cu EON. Cofinanţarea noastră este de 2% din proiect„, a spus Mihai Ţâbuleac.

Deşi au existat unele vociferări cu privire la implementarea acestui proiect la nivel judeţean, în cele din urmă proiectul a fost votat de consilierii judeţeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *