După dispute de aproape o oră asupra organizării unui referendum local în vederea consultării cetăţenilor cu privire la reorganizarea teritorială a ţării, proiectul a fost votat de consilierii judeţeni ai PSD şi PNL şi respins de cei din PDL. Iniţiatorii acestui proiect au stabilit iniţial ca această acţiune de consultare a populaţiei judeţului cu privire la desfiinţarea judeţului să aibă loc pe 24 iulie, însă s-a venit cu amendament şi s-a stabilit ca data când va fi organizat referedumul să fie 31 iulie. Cu ocazia referendumului, cetăţenii cu drept de vot din judeţul Botoşani sunt chemaţi să se pronunţe prin Da sau Nu la întrebarea: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Botoşani?”. Cheltuielile generate de organizarea acestei acţiuni se vor suporta din bugetul judeţului Botoşani, însă deocamdată nu se ştie de la ce capitol, propunerea fiind aceea ca să se apeleze în această situaţie la fondul de rezervă al judeţului. Deşi preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, a venit cu argumente şi a motivat că organizarea acestui referendum este inutilă şi păguboasă şi că la ora actuală nu sunt prinşi bani în bugetul judeţului pentru această acţiune şi că, potrivit unor estimări costurile ar ajunge la aproape 10 miliarde lei vechi, el nu a avut sorţi de izbândă în faţa consilierilor USL.
„În situaţia în care ar fi existat cu adevărat un proiect de lege la nivel naţional privind această chestiune, ar fi trebuit în mod firesc să se respecte prevederile legii cu privire la obligativitatea consultării populaţiei printr-un referendum… Prin urmare, noi ar trebui să cheltuim din bugetul şi aşa precar al judeţului Botoşani şi nici nu avem o asemenea prevedere în bugetul anului 2011, să venim şi să contracarăm la nivel local, cu costuri din bugetul local, o eroare care nici măcar nu s-a săvârşit la nivel naţional. Sunt absolut de acord că nu poate fi modificată limita teritorială a unui judeţ, decât în prealabil ai consultat populaţia prin referendum…dar acum, în situaţia în care ne aflăm îm mod cert hotărâm să aruncăm banii aiurea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
La rândul său, vicepreşedintele CJ, Cătălina Lupaşcu a spus : Nu trebuie să aşteptăm un text de lege ca să facem referendumul. Abia atunci acesta nu-şi mai are locul. Există posibilitatea şi se vor găsi bani pentru realizarea acestui referendum.