ANAF semnalează un nou tip de înșelătorie legată de furtul de identitate și impozitarea persoanelor fizice care fac bani din vânzări online cu plata ramburs. Pentru a evita să fie raportați de firmele de curierat la ANAF, unii dintre evazioniști le-au oferit acestora datele altor persoane, care s-au trezit că sunt somate să plătească diverse sume.
Într-un raport privind „principalele deficiențe” în prima jumătate a anului, ANAF a prezentat situația nou creată după introducerea obligației ca firmele de curierat să raporteze la fisc numele persoanelor fizice care fac comerț online cu plata ramburs, pentru a fi evidențiate și impozitate sumele respective.
Mai precis, unii dintre evazioniști au făcut contracte cu firmele de curierat pe numele unor români care nu aveau nicio legătură cu acele afaceri.
„Au fost cazuri în care s-a constatat uzitarea furturilor de identitate, respectiv încheierea de contracte de prestări servicii cu firmele de curierat, în numele unor persoane care nu au cunostințe despre activitatea derulată în numele lor, cu scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
În toate situațiile în care Direcția Generală Antifraudă Fiscală a identificat persoane care au obținut venituri din activități derulate în mediul online și au avut un comportament fiscal inadecvat, unii dintre contribuabili fiind notificați în legătură cu situația constatată și demersurile necesare pentru conformare (depunerea declarațiilor fiscale).
Pentru alți contribuabili au fost demarate verificări (controale antifraudă și/sau verificări documentare) în timpul cărora unii și-au depus declarațiile fiscale, iar pentru alții au fost emise decizii de impunere.
În situația în care a fost constatată crearea de circuite evazioniste, de eludare a plății taxelor și impozitelor, au fost sesizate organele de urmărire penală în legătură cu aceste aspecte”.
ANAF menționează și cazuri în care au fost înregistrate livrări fictive (facturi emise) către firme care nu recunosc achiziția, potrivit Realitatea.net