Poluarea cu particule fine îi îmbolnăvește pe români. Specialiștii trag un semnal de alarmă, mai ales că țara noastră nu și-a atins și este puțin probabil să atingă în viitorul apropiat țintele pe care și le-a asumat la nivel european pentru reducerea poluării aerului.
Poluarea este un ucigaș tăcut, spun atât medicii, cât și specialiștii de la Agenția pentru Protecția Mediului(APM). Mai ales poluarea cu microparticule de tipul PM 2.5 și PM 10. Este vorba practic de particule atât de fine, încât pot fi observate doar cu microscopul și care efectiv sufocă aerul respirabil, cauzând grave probleme de sănătate.
România, arată statisticile, este una dintre țările care se confruntă cu acest tip de poluare, situându-se pe locul trei, la nivelul Uniunii Europene, în privința gradulului de poluare cu particule fine PM 2.5, după Bulgaria și Polonia. PM 2.5 sunt cele mai periculoase particule poluante fiindcă dimensiunea lor foarte mică le ajută să intre adânc în plămâni, cauzând grave probleme de sănătate. Mai mult decât atât, medicii din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică vorbesc despre probleme de sănătate tot mai mari cauzate de poluarea cu aceste microparticule.
Ucigașii microscopici
PM 10 și PM 2.5 reprezintă, propriu-zis, niște particule foarte fine de 10 și respectiv 2.5 micrometri, de unde și denumirea acestora. Aceste particule se află în aer în suspensie, iar în mare parte provin de la activitățile industriale, de la centrale termice de apartament, de la arderile incomplete ale combustibilor folosiți pentru alimentarea autoturismelor, de la pneuri și chiar de la fumat. Evident, sunt multe alte surse, dar cele enumerate mai sus sunt mai probabile, arată specialiștii.
„Atragem atenția că acești poluanți provin, în primul rând, din activitățile casnice, din utilizarea sistemelor clasice, poluante de încălzire rezidențială, în special ale acelora care utilizează cărbuni, lemn și biomasă. La acestea se adaugă alte practici generatoare de pulberi, cum ar fi: aruncarea deșeurilor în locuri neamenajate sau în mod necorespunzător, arderea în aer liber a deșeurilor, inclusiv a celor vegetale, incendierea miriștilor, tăierea arborilor, utilizarea excesivă a autoturismelor, în special a celor vechi și poluante”, explică Eugen Mateiciuc, directorul APM Botoșani.
Deși sunt invizibile și le inhalăm fără să știm, aceste microparticule pot deveni ucigașe.
„În loc să avem o oxigenare bună a sângelui și implicit a creierului, a inimii și a altor organe ajungem să avem un coș plin cu funingine. Organismul nu se mai oxigenează bine și apar accidente vasculare cerebrale, boală cardiacă ischemică, infarct miocradic și alte boli care duc la deces. Sunt cazuri de infarct la tineri de 18 sau 20 de ani. Iar poluarea joacă un rol important”, spune Corneliu Saradan, medic DSP Botoșani,
De altfel, conform statisticilor, România se află pe locul opt la nivelul Uniunii Europene privind numărul de decese cauzate de poluare. în special cu aceste microparticule.
Eșecul României de a atinge angajamentele în privința poluării
Oficial, România s-a angajat la nivelul Uniunii Europene să reducă expunerea la poluarea cu microparticule. În anul 2020, trebuia redusă la 8.5 micrograme pe metrul cub.
„Tinta națională, asta este cea mai dură, de reducere a expunerii ar fi trebuit atinsă în anul 2020. Deci în anul 2020 trebuia să ajungem la 8.5 microgame pe metru cub. Nu s-a ajuns la această limită impusă. Până în anul 2029, România ar trebui să reducă cam cu 26%, valorile din prezent, iar până 2030, cu 57%. ”, spune Dana Boariu, specialist în cadrul APM Botoșani, potrivit adevarul.ro