Avem o producție record de usturoi în acest an.Vremea care a afectat culturile de cereale a fost în schimb ideală pentru această plantă. La piață, soiurile românești sunt printre cele mai căutate. Oamenii le preferă, pentru gust și aromă. Și nu țin seama de prețul mai mare decât cel al usturoiului de import, noteaza ProTV
Buzoienii sunt campioni în țară când vine vorba despre usturoi. În acest an, în județ au fost cultivate 600 de hectare. Dintre ele, 20 se află în localitatea Râmnicelu și aparțin unuia dintre cei mai mari producători din zonă.
Valentin Jecu, legumicultor: „Am avut o producție mai mare față de anul trecut, între 30 și 50 la sută. Cantitatea pe care am produs-o o putem vinde către retaileri, către carmangerii din județ și către piața liberă”.
După ce a cultivat un soi local, numit Benone, cu gust și aromă îmbunătățite, legumicultorul testează acum încă unul.
Valentin Jecu, legumicultor: „Este un soi de usturoi similar cu Benone, dar cu o capacitate de producție mult mai mare. Spre exemplu, anul acesta am avut o producție medie de 4.000 de kg la hectar”.
Usturoiul de la Copălău, unic în țară
Producția ar fi fost și mai mare, dacă ar fi plouat mai mult. Pentru fermier a însemnat mult și ajutorul de 3.000 de euro la hectar, acordat de stat pentru stimularea producției de soiuri autohtone.
În Botoșani, comuna Copălău e cunoscută ca Patria Usturoiului, fiindcă acolo planta este cultivată de jumătate dintre localnici. Cultivă un soi unic în țară, al cărui gust este dulceag. Acum, recolta a ajuns deja în depozite.
Într-o hală sunt depozitate 16 tone de usturoi ecologic, care va sta la uscat timp de 6 luni.
Vasile Chiriac a cultivat peste trei hectare cu usturoi și a avut o recoltă record – cu 20% mai mare decât anul trecut. Omul spune că cea mai mare parte a producției ajunge în piețe și nu pe rafturile marilor magazine.
”Este mult mai gustos”
Vasile Chiriac, legumicultor: „Ăsta e usturoi cum s-ar zice de Copălău. Se cunoaște că e usturoi românesc. Supermarketul îmi dă prețul mai puțin față de ce îmi dă mie la piață și atunci nu-ți convine, că nu-ți apropie cheltuielile”.
În localitate, usturoiul se vinde bine și la poartă.
Femeie: „Două cununi de usturoi. Este mult mai gustos, da. Cel din China este foarte iute”.
Ciprian Ivanov, primarul comunei: „Usturoiul ajunge în toate piețele Moldovei, cât și în restul țării. Concurența usturoiului spaniol și chinezesc, turcesc care vine la un preț de 3-4 lei”.
Prețul usturoiului românesc ajunge la 20 de lei pe kilogram, în piețe.
Cultivatorii români spun că producția locală de usturoi din acest an ar putea acoperi jumătate din necesarul de pe piață, potrivit Pro TV.