FOTO Unul dintre cele mai moderne centre de cercetare din Estul Europei a fost ridicat deja în județul Botoșani. Din strugurii de aici se va face „Vinul lui Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – prin insistența rectorului prof. univ. dr. Tudorel Toader, va reda orașului Ștefănești, din județul Botoșani, o clădire simbol. UAIC construieste, în cadrul Stațiunii de Cercetare și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiinţifică din Estul Europei.

Viitorul sediu al instituției a fost ridicat deja, iar grădina stațiunii arată foarte bine. Achiziționat de UAIC în anul 2007 și abandonat aproape un deceniu, imobilul a suferit, în ultimii patru ani, tranformări spectaculoase.

Primele realizări în cadrul stațiunii au fost cele legate de eliminarea prin rectificare în cartea funciară a erorii materiale privind locația stațiunii (Ștefănești și Bobulești cum din eroare era trecut), au fost efectuate lucrări de întreținere a suprafețelor de teren, au fost sădiți 36 arbori ornamentali, au fost înființate două heleștee, unul dintre acestea fiind populat cu pește, au fost plantați peste 400 de pomi din diferite specii și soiuri, 2,5 ha de viță de vie, au fost recondiționate porțile de acces, s-a asigurat apa și electricitatea, potrivit UAIC. Totul a culminat cu procedurile privind reabilitarea corpului de clădire principal (fostul conac boieresc Cordescu) pentru care a fost eliberat Certificatul de urbanism în octombrie 2020.

Pe lângă latura științifică, de cercetare, intenția conducerii UAIC este aceea de a realiza la Ștefănești un vin de colecție reprezentativ pentru universitate „Vinul lui Cuza” și de a asigura necesarul de fructe proaspete pentru cantinele universității.

Ştefăneştiul este renumit pentru podgoriile sale şi pentru vinul roșu făcut acum aproape două secole pe aceste meleaguri, vin preferat – spun istoricii, chiar de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar și de marele compozitor George Enescu, care venea deseori la Ștefănești. Vinul a dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu instalarea regimului comunist la conducerea țării, însă există toate premisele ca producția celebrei licori să fie reluată prin grija UAIC.

Numele „Vinul lui Cuza”, precum și designul etichetei sunt mărci înregistrate ale Universității. Produsul nu va fi disponibil la vânzare, ci folosit doar în ocazii de protocol ale universității: evenimente sau vizite de rang înalt.

𝐃𝐮𝐩ă 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐦, 𝐒𝐭𝐚ț𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 Ș𝐭𝐞𝐟ă𝐧𝐞ș𝐭𝐢 𝐯𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐮𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐨 𝐬𝐭𝐫ă𝐥𝐮𝐜𝐢𝐫𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐚𝐢𝐝𝐨𝐦𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐅𝐫𝐚𝐧ț𝐚, 𝐛𝐢𝐧𝐞î𝐧ț𝐞𝐥𝐞𝐬, 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐢ț𝐢𝐚𝐥𝐞. 𝐕𝐚 𝐟𝐢 𝐮𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚ț𝐢 𝐨𝐚𝐬𝐩𝐞ț𝐢𝐢 𝐧𝐨ș𝐭𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 ț𝐚𝐫ă ș𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫ă𝐢𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐦 𝐟𝐚𝐜𝐞, î𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐫â𝐧𝐝, 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞, 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧ț𝐢𝐢 𝐚𝐯â𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢ț𝐢𝐢 𝐞𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮. 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚ț𝐢𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢 𝐢𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥 𝐯𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 Ș𝐭𝐢𝐢𝐧ț𝐢𝐟𝐢𝐜ă. 𝐕𝐚 𝐟𝐢 𝐮𝐧𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞 𝐬𝐭𝐚ț𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 ț𝐚𝐫ă ș𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐝𝐞 𝐄𝐬𝐭”, susține prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *