În urmă cu câteva zile s-a pus în dezbatere publică metodoligia de acordare a bonusurilor financiare pentru elevi şi s-a aflat că se pune semnul egalităţii între un elev de nota aproape 10 şi unul care abia a luat o medie puţin peste pragul evitării corigenţei.
Începând cu anul 2020, bursele sociale s-au acordat pentru elevii orfani sau orfan de un singur părinte, cum sunt denumiți în ordinele de ministru, fără a fi condiționate de venit. În 2018 și 2019, bursa socială era doar pentru elevi orfani de ambii părinți, fără sa fie conditionata de venit, potrivit romaniatv.net.
Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, pusă în dezbatere de Ministerul Educației, face diferența între elevii cu un părinte decedat care pot primi bursă socială, dacă se încadrează într-un anumit venit pe membru de familie și elevii cu ambii părinți decedați, care pot beneficia de bursă socială indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc.
O altă prevedere din metodologie arată că mamele minore vor primi de la stat o bursă de cel puțin 700 de lei pe lună, dacă se întorc la școală după ce nasc, potrivit proiectului Ministerului Educației. Cuantumul burselor sociale va crește la 300 de lei, însă, elevii cu un părinte decedat vor beneficia de acest sprijin doar dacă venitul pe membru de familie e cel mult egal cu salariul minim pe economie. Apar burse tehnologice, de 300 de lei lunar, pentru cursanții din învățământul profesional și dual.
Ministerul Educației își motivează intenția prin faptul că bursele nu sunt doar un mod de stimulare a elevilor cu performanțe înalte, ci și un sprijin pentru cei din medii dezavantajate. În
Burse 2023. Venitul minim la nivelul acestui an este 1898 de lei. Elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni mai mic sau egal cu 1898 de lei pot lua bursă. Cei care au peste 1898 de lei venit pe membru de familie nu pot primi bursă socială.