Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre cazul de la Maternitatea din Botoșani, în urma căruia o tânără de 25 de ani a murit din cauza lipsei de profesionalism a cadrelor medicale care ar fi trebuit să o îngrijească.
Șeful statului a spus, referindu-se și la cazul Alexandrei Ivanov, că „instituţiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime”.
„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoşani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autorităţile, instituţiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toţi este de ce s-a ajuns până aici, de ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit şi atunci, cu siguranţă, autorităţile, instituţiile competente trebuie să caute explicaţii şi soluţii pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. (…) Este, după părerea mea, inacceptabil să dăm din umeri şi să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidenţă ce s-a întâmplat şi ce se poate face mai bine„, a spus Klaus Iohannis.
Declarația a fost făcută la finalul unei vizite pe care preşedintele Klaus Iohannis a făcut-o la Spitalul Clinic de Urgenţă, unde i-a vizitat pe răniţii din exploziile de la Crevedia.
Raportul conducerii spitalului arată nereguli grave
Cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani nu au evaluat corect durerile Alexandrei, tânăra de 25 de ani, care a murit pe patul de spital din cauza neglijenţei angajaţilor unităţii spitaliceşti.
„Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal. Aceasta (n.r.- Alexandra Ivanov) a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării”, este scris, negru pe alb, în raportul de analiză în urma cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.
O altă concluzie a anchetei arată că medicul de gardă, Mariana Pitrop, a transmis indicaţii prin telefon către asistentul medical care se afla pe etajul 5, pe care se află şi salonul în care a fost internată Alexandra. Practic, asistenta i-a atras medicului atenţia cu privire la starea pacientei, însă acesta nu a ajuns în salonul tinerei care avea să moară.
„La ora 5.11, medicul a recomandat pentru ultima dată telefoni indicaţii terapeutice ca urmare a apelului telefonic iniţiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul 5„, se mai arată în raport.
Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decesat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.