Evaluarea digitalizată devine obligatorie pentru toate examenele naționale

Foto ziarul unirea

Evaluarea digitalizată devine obligatorie pentru toate examenele naționale, inclusiv pentru simulările din primăvară. Oficialii Ministerului Educației anunță că, la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, corectarea lucrărilor online a redus masiv greșelile cu diferențe mari de punctaj.

Doar 32 la sută din candidați au reușit să ia Bacalaureatul în sesiunea de toamnă. Dar dincolo de finalul dezastruos după 12 ani de școală, mai marii din educație recunosc, în sfârșit, că multe contestații plecau de la situații reale.

Peste 2.700 de absolvenți de liceu au picat, în sesiunea de vară, din cauza greșelilor de corectare. Rapoartele arată că abia a doua comisie le-a dat notă de trecere.

Când profesorii foloseau un asemenea instrument, să-i spunem clasic, pentru a calcula notele la evaluarea națională și la bacalaureat, mai nimereau altă tastă, mai uitau niște sutimi sau punctul din oficiu ori săreau rândul pe borderou și treceau nota în dreptul altui nume.

Și am avut cazuri cu 4 puncte diferență între nota inițială și cea de după contestații.

În prima sesiune, 580 de lucrări din 54.000 au suferit schimbări de notă mai mari de un punct și jumătate, adică una din 95. În sesiunea aceasta, cu evaluare digitalizată, numai una din 450 a avut rezultatul final la mai mult de 1,5 puncte distanță.

Evaluarea online a redus, așadar, de patru ori și jumătate, erorile mai mari de un punct. Cele între un punct și 1,50 sunt de 10 ori mai puține. Asta, după ce foile au fost scanate, introduse în platformă și corectate cu un barem digital în dreapta imaginii.

Cosmin Hogea, inspector școlar: ”Consider că a fost o evoluție spectaculoasă! Corectorii au fost mai atenți pentru că a fost acest nou sistem. Unora le-a plăcut mult.”

Așa că, la toate examenele viitoare, inclusiv titularizare și definitivat, evaluarea va fi digitalizată.

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: ”Un exercițiu foarte bun va fi simularea din primăvară, pentru că este evident că și la această sesiune au mai fost oarecare dificultăți tehnice pentru o parte dintre utilizatorii platformei, și aici mă refer mai ales la partea inițială, de scanare a lucrării, nu neapărat la cea de evaluare, acolo lucrurile au fost foarte, foarte bune. ”

La următoarele examene, profesorii care au dat note la mare distanță de cele corecte vor fi eliminați din comisii, potrivit ProTV

FOTO Biserica monument istoric dintr-un sat din Botoșani, considerată printre cele mai vechi din România. A fost schit pentru călugări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *