Se schimbă banii deterioraţi. Bancnotele improprii circulației vor fi depuse sau schimbate la BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit și despre trecerea la moneda digitală și despre când renunțăm la banii fizici. ”Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, susţine un comunicat al Băncii Naționale a României, care oferă posibilitate să fie schimbate în bani utili, scrie Romaniatv.net.
Cel mai probabil, au existat multe momente în care mulți dintre noi au avut minim o bancnotă uzată sau ruptă în buzunar. Multe au fost primite rest, dar există și situații în care au fost deteriorate de noi.
În aceste cazuri, oamenii caută să le repare, sau să le dea mai departe, dar dacă comercianții le observă, au dreptul să le refuze. Cea mai simplă soluție este să le schimbați la bancă. Banca Națională a României schimbă bancnote vechi, uzate, rupte, sau din care lipsesc mici bucăți, schimbul este gratuit.
Cum BNR are sedii doar în București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași, celelalte bănci s-au „aliat” programului de schimbare a banilor și oferă sprijin în acest sens. Așadar, puteți să schimbați banii la orice instituție bancară din localitatea în care locuiți.
Mai mult, dacă încă aveți bancnote sau monede vechi, care au ieșit din circulație, le puteți schimba, de asemenea, la bancă, gratuit, primind contravaloarea acestora.
Există o singură situație în care banca poate refuza să vă schimbe bancnotele uzate sau rupte. În cazul în care din bancnotă lipsește mai mult de 40% din suprafață, schimbul nu poate fi efectuat. Pentru un schimb legat, bancnotele trebuie să aibă toate elementele de identificare, iar acest lucru este imposibil dacă lipsește o bucată atât de mare.
- bancnotele murdare, șifonate, pătate sau decolorate, inscripționate. Dar și cu elementul de identificare complet, în ambele poziții, dar șters sau ilizibil și care au suprafața întreagă;
- elementul de identificare al unei bancnote îl reprezintă seria și numărul tipărite pe reversul bancnotei, unul în continuarea celuilalt. Elementul de identificare este imprimat în două poziții: pe verticală cu cerneală neagră și pe orizontală cu cerneală roșie.
- bancnotele rupte, tăiate, perforate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate. Și care posedă elementul de identificare complet, în ambele poziții şi lizibil sau cu unele lipsuri, dar au suprafața întreagă;
- bancnotele care au fost rupte și reconstituite prin lipire, la care se constată că toate fragmentele formează suprafața completă a aceleiași bancnote. Iar elementul de identificare este complet și lizibil, în ambele poziții.
Se schimbă banii, nicio bancnotă nu va mai fi valabilă. Anunţul făcut de 24 de bănci
Se schimbă banii. Comisia Europeană va prezenta, miercuri, cadrul legislativ pentru forma digitală a monedei euro, un proiect care a generat teorii ale conspirației dar a produs și ostilitatea băncilor, criticii săi spunând că nu răspunde la o așteptare veritabilă a cetățenilor.
„Pentru moment, euro digital pare o soluţie în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”, a ironizat eurodeputatul german, Markus Ferber. Potrivit acestuia, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană „trebuie încă să explice în mod convingător de ce am avea nevoie de el”.
Pentru BCE, dematerializarea crescută a plăţilor, în special în contextul exploziei comerţului electronic, necesită crearea unui euro digital, în caz contrar existând riscul ca moneda unică să fie concurată din ce în ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.
BCE a început, în luna iulie 2021, un studiu cu privire la furnizarea de monede şi bancnote sub formă electronică, începând din 2027 sau 2028.
Se schimbă banii. Proiectul de act normativ ce urmează să fie prezentat ar urma să stabilească cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre şi cu Parlamentul European.
Euro digital generează, înainte de toate, incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe reţelele sociale au apărut zvonuri că se intenţionează eliminarea banilor numerar pentru a „permite o supraveghere generalizată a cetăţenilor”, prin intermediul controlului achiziţiilor şi tranzacţiilor lor financiare.
Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opţiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opţiune de plată care va conserva anonimatul.
Însă micile companii şi anumite asociaţii cu scop nelucrativ vor putea refuza să accepte plăţi cu euro digital, la fel ca şi persoanele fizice în cadrul tranzacţiilor lor personale, potrivit unei versiuni de a lucru a proiectului de reglementare consultat de AFP, conform Agerpres.