Este foarte important ca toți șoferii să cunoască regulile de circulație prevăzute în Codul Rutier 2023. Dacă rămâi la curent cu modificările, poţi evita amenzi „grase”. Şoferii își pot monta pe maşină, pentru a ține hoții la distanță, un sistem sonor antifurt, adică o alarmă auto.
Atenţie la nivelul de decibeli!
Potrivit legislației rutiere în vigoare, românii nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis.
În caz contrar, şoferii români riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.
După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).
Amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă
Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă.
Calculat punctul-amendă la valoarea de 145 lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Sursa: national.ro