Directorul Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliței, susține că medicii suspendați după moartea Alexandrei, pot ataca în instanță decizia conducerii de a fi suspendate și au toate șansele să aibă câștig de cauză întrucât legislația permite acest lucru. În plus, cele două doctorițe pot obține și salariile care și s-au oprit pe perioada de suspendare.
„În momentul de față sunt suspendate din decizia managerului Spitalului Județean, dar să știți că dacă atacă în instanță câștigă doamnele doctor pentru că legislația le permite, cum a fost în 99,99% din cazuri, în toate domeniile”, a declarat, la Tele M, Monica Adăscăliței.
Ancheta în cazul morții Alexandrei, preluată de procurorii suceveni
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov a fost preluată de medicii suceveni. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Chihaia, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au preluat ancheta în cazul tinerei mămici pentru a înlătura orice suspiciuni în ceea ce privește modul în care este făcută ancheta penală. În cazul Alexandrei, deocamdată, se fac cercetări pentru ucidere din culpă.
„Având în vedere implicațiile care sunt, toate suspiciunile, vă dați seama că acestea urmau în lanț, de influențe și toate acestea, la nivel local, am apreciat că este mai bine să fie făcută de un parchet ierarhic superior, care să nu aibă sediul în localitate. Pentru mine era perfect și Parchetul General”, a declarat Valeriu Chihaia.
Alexandra, mămica gravidă care a murit la maternitatea din Botoșani, lăsată să aștepte timp de 7 ore
Alexandra a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.
În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.
În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire.
La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.
Articolul din Codul muncii prin care s-a dispus suspendarea contractului pe perioada cercetarii disciplinare este declarat neconstitutional de prin 2016. Decizia dlui Lacatus mecanic si doamnei Menajere trebuie revocata, facut plangere penala pentru abuz in serviu si recuperat de la ei prejudiciul creat, respectiv veniturile salariale ale personalului suspendat.