Academicianul Leon Dănăilă a vorbit, joi, la Gala ”Seniori de colecţie”, despre cum ar trebui să se comporte oamenii pentru o calitate mai bună a vieţii, un creier sănătos şi pentru a amâna îmbătrânirea.
El le-a transmis seniorilor prezenţi în sală că a venit la eveniment pentru a-i ajuta, şi nu pentru glorie personală, oferindu-le şi câteva exemplare din cartea sa intitulată „Neuroplasticitate”, apărută recent la Editura Academiei, volum în care autorul arată cum se poate acţiona asupra creierului, astfel încât individul, odată cu înaintarea în vârstă, să nu rămână cu tulburări de memorie, de atenţie, de judecată sau de raţionament şi să ducă o viaţă sănătoasă.
„Eu nu am venit aici pentru glorie, am venit pentru binele oamenilor, să-i ajut cât pot. Pentru aceasta sunt nişte stâlpi ai sănătăţii şi în aceştia intră o alimentaţie corespunzătoare (…). Alimentaţia este foarte importantă, regimul mediteranean – adică individul respectiv trebuie să consume peşte, fructe de mare, legume, fructe -, care este foarte bun şi a dat rezultate foarte bune. (…) Îmbătrânirea de 65 până la 85 de ani este îmbătrânirea normală, după 85 de ani, super îmbătrânirea. În afară de alimentaţie, exerciţiile fizice sunt foarte bune, cel puţin mersul pe jos. Dacă faci câte 2000 de paşi în fiecare zi tot e bine. În afară de aceasta, sacralitatea, adică credinţa, este foarte importantă. Să ai încredere în ceea faci, în ceea ce vrei să realizezi şi cu rugă către Dumnezeu, pentru că rugăciunea are trei roluri: una de cerere, una de mulţumire lui Dumnezeu şi una de laudă pentru Dumnezeu”, a declarat Dănăilă.
El a precizat că foarte important este ca omul să aibă şi un sentiment de mulţumire, pentru a evita depresia, care ar putea slăbi sistemul imunitar.
„Individul respectiv, dacă nu are mulţumire în suflet, este deprimat, nu este bine, fiindcă depresia poate să ducă la scăderea imunităţii şi la apariţia diferitelor boli. S-a constatat că stările depresive duc şi la apariţia cancerului. Apoi, satisfacţiile. Dacă nu ai satisfacţii în activitate şi optimism, nu este bine. Apoi, susţinerea morală – trebuie să ai nişte persoane în jur, care să fie de acord cu ideile oamenilor şi să-i susţină din punctul de vedere al activităţii lor”, a subliniat Leon Dănăilă.
Reputatul neurochirurg a adăugat că somnul este foarte important pentru a avea un creier sănătos.
Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, academicianul Leon Dănăilă în vârstă de 90 de ani, a fost invitatul de onoare al celei de-a XI-a ediţii a Galei „Seniori de colecţie”, organizată de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.
„Seniori de colecţie” este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei mari personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României şi care au influenţat în bine zeci de generaţii, potrivit Agerpres.