Trei focare de rabie ar fi apărut pe raza județului Botoșani, potrivit conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care trage un semnal de alarmă faţă de pericolul pe care îl reprezintă o posibilă răspândire a virusului rabic.
Atenţionarea este lansată de directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, pe fondul confirmării, în luna august, în judeţul Botoşani, a trei focare de rabie la două bovine şi un câine. Toate acestea sunt „cantonate” de-a lungul Luncii Siretului, pericolul fiind cu atât mai mare cu cât în cauză este un câine fără stăpân, „despre care nu se ştie ce contacte a avut”.
Potrivit dr. Voloşeniuc, arealul amintit are „un potenţial rabigen foarte ridicat”, iar pentru a ţine sub control fenomenul, în localităţile sucevene riverane Siret, Grămeşti şi Zvoriştea au fost vaccinate toate animalele din gospodării.
În acţiuni similare sunt angrenate şi alte comune de pe Valea Siretului, precum Zamostea, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, până în oraşul Dolhasca.
„Cu ajutorul proprietarilor şi ai colegilor mei medici – cărora le mulţumesc – până acum am reuşit să stăvilim focarele de rabie” subliniază şeful DSVSA Suceava, adăugând că instituţia pe care o conduce chiar „nu stă cu mâinile în sân”.
Astfel, Agenţiei Naţionale Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor i-a fost solicitată o campanie de plasare, cu preponderenţa în zonele de frontieră, a momelilor vaccinale pentru vulpi.
„Se pare că toate aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina. În plus, vulpii, care este principalul vector al virusului rabic, i se adaugă o altă specie invazivă, respectiv cea a şacalului, iar lucrurile pot deveni extrem de complicate” precizează directorul executiv al DSVSA.
Sursa. crainou.ro