75,77% din tezele contestate la testele naţionale au avut notele mărite

Daniel Botezatu, inspector general adjunct in cadrul ISJ
Daniel Botezatu, inspector general adjunct in cadrul ISJ

Potrivit situaţiei prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, 197 de teze din cele 260 contestate atât la limba şi literatura română, cât şi la matematică au primit note mărite, în timp ce restul, respectiv 52, au fost notate cu note mai mici. Cea mai mare diferenţă dintre nota iniţială şi cea după contestaţii a fost de 1,30 puncte, respectiv de la 5,10 nota candidatului la matematică a ajuns la 6,40. La o altă teză de la matematică nota a fost de 6,90 iar după contestaţie a ajuns la 7,90.

Daniel Botezatu, inspector general adjunct al IŞJ, a declarat că situaţia promovabilităţii la testele naţionale la nivelul judeţului Botoşani este îngrijorătoare, în condiţiile în care o cincime dintre elevi nu au fost capabili să facă faţă învăţământului gimnazial, primind note sub 4. Cu toate acestea, ei vor fi declaraţi admişi în licee, chiar dacă au media 1 şi asta pentru că locuri la licee sunt pentru toţi absolvenţii de liceu. Mai mult, candidaţii de nota 1 sau 2 vor intra şi în prima etapă a admiterii computerizate.

Situaţia poate să fie şi îngrijorătoare, în condiţiile în care o cincime dintre elevi au obţinut aceste rezultate foarte slabe, iar, în acelaşi timp, circa 80% dintre elevi au obţinut note peste 5. Nu putem vorbi de o generalizare, însă vina aparţine şi cadrelor didactice, nu ştiu în ce proporţie, şi părinţilor şi copiilor”, a declarat Daniel Botezatu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că imediat după desfăşurarea tuturor examenelor naţionale se vor face analize comparative între mediile obţinute la testele naţionale şi cele ale anilor de studii pentru a se stabili dacă au existat diferenţe între acestea.

Vrem să vedem dacă concordă, pentru în condiţiile în care sunt diferenţe mari dintre media de la evaluarea naţională sunt mult mai mari decât media avută în anii de gimnaziu este clar că se poate bănui că a fost inclusiv fraudă, iar dacă mediile sunt mai mici decât media anilor de studii iar este clar că acest copil a fost supraevaluat de proprii profesori”, a mai spus inspectorul general adjunct al IŞJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *