Un fost primar din Botoșani a fost condamnat, joi, definitiv pentru ucidere din culpă, după ce a împușcat din greșeală un om. Este vorba despre fostul primar al orașului Darabani, Liviu Hrimiuc, care a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Hrimiuc a fost găsit vinovat în dosarul în care a fost acuzat de uciderea, în timpul unei partide de vânătoare, a verișorului său, Dinu Hrimiuc, care la momentul respectiv avea și calitatea de consilier județean.
Sentința a fost dată de Curtea de Apel Suceava, care a respins ca nefondate apelurile făcute de Liviu Hrimiuc, dar și de familia lui Dinu Hrimiuc, care au contestat decizia anterioară a Judecătoriei Darabani.
Tragedia s-a produs pe 30 iunie 2017, atunci când cinci persoane, printre care și fostul primar al Darabaniului, Liviu Hrimiuc, participau la o partidă de vânătoare de mistreţi în pădurea Buleandra de lângă orașul Darabani.
În timpul partidei, Liviu Hrimiuc a ochit un mistreț și a tras, însă gloanțele l-au nimerit pe vărul său, Dinu Hrimiuc. Cel împușcat nu a mai avut nicio șansă de supraviețuire decedând la fața locului, în ciuda manevrelor de resuscitare. Victima avea 47 de ani.
Liviu Hrimiuc a fost trimis în judecată în 2018, însă un an mai târziu a fost găsit nevinovat. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani au contestat soluția Judecătoriei Darabani, iar pe 7 noiembrie 2019 dosarul a fost trimis spre rejudecare.
Astfel, după un proces care a durat aproape trei ani, magistraţii Judecătoriei Darabani au dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a lui Liviu Hrimiuc. În plus, fostul primar a fost obligat la plata unor daune morale către soția și copii lui Dinu Hrimiuc.
Solutia pe scurt:
În baza art. 192 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea disp. art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul H. L., fiul -pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 91 şi art. 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune inculpatului H. L. să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei orașului Darabani, jud. Botoșani sau în cadrul Primăriei municipiului Botoșani, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal care reglementează revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.