Structura anului școlar 2023 – 2024. Ce noutăți aduce pentru elevii care intră în clasa a V-a și a VII-a

Mai puțin de o lună pâna la deschiderea anului școlar. Elevii vor reveni pe băncilor școlilor de luni, 11 septembrie, până pe 27 octombrie, când intră în vacanță o săptămână. Anul acesta vine cu manuale vechi, dar cu multe modificări.

Anul școlar 2023-2024 aduce mai multe modificări prin legea educației pentru învățământul preuniversitar, cum este cazul noilor burse școlare, dar și al examenelor pe care le vor da în viitor elevii de clasa a V-a și a VII-a, potrivit Edupedu.ro.

Anul școlar 2023-2024 va fi organizat anul acesta tot pe cinci module de cursuri, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial pe 15 martie anul acesta.

La fel ca anul trecut, și în acest an școlar elevii vor avea o vacanță „mobilă”, cunoscută și sub denumirea ”vacanța de schi”. Potrivit structurii anului şcolar 2023-2024, fiecare inspectorat şcolar stabileşte o săptămână de vacanţă în perioada 12 februarie – 3 martie 2024. Până acum, aceasta a fost fixată de doar câteva inspectorate școlare.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023.

Anul școlar 2023 – 2024. Ce noutăți aduce pentru elevii care intră în clasa a V-a

Elevii care intră în clasa a V-a în toamna lui 2023 vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu, în vara lui 2027, potrivit legii educației pentru Învățământul preuniversitar. Aceștia vor da Evaluarea Națională la final de clasa a VIII-a, urmând ca liceele – care vor – să organizeze propriul examen de admitere pentru 50% din locuri, cu subiecte standard elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Pentru locurile rămase libere va avea loc repartizarea computerizată care se va face pe baza notelor de la Evaluarea Națională.

Examenul național sau cel de admitere nu vor fi digitalizate în acel an, potrivit unui articol din lege care spune că “evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital începând cu anul școlar 2027-2028”.

Elevii de clasa a VII-a acum, primii cu Bacalaureat reformat, în 2029

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului. Acești elevi, care vor fi clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, vor avea parte de planuri-cadru revizuite și programe școlare în acord cu noile planuri pentru a „putea în acest fel să adecvăm bacalaureatul la această nouă formă”.

Până la finalul lunii februarie 2024 ar urma să fie gata planurile-cadru pentru liceu, pe baza cărora se elaborează, apoi, noile programe școlare, până încep elevii încep clasa a IX-a în 2025, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *