O bunică dintr-un sătuc din Botoșani a strâns adevărate comori din gospodăriile oamenilor. „Bogăția” bunicii Anica Ciornea a fost inclusă în „Noaptea Muzeelor la Sate”. Colecția muzeală din satul Cotârgaci a ajuns la „Noaptea Muzeelor la Sate”, eveniment coordonat la nivel național de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și care va avea loc sâmbătă, 02 septembrie, 2023. Asociația Culturală „Vivat Roma”, în parteneriat cu Primăria Comunei Roma și Școala gimnazială Nr.1, va coordona la nivel local organizarea și desfășurarea în cele mai bune condiții a acestui eveniment cultural, desfășurat pentru prima dată în România, așadar o premieră națională și europeană.
Colecția muzeală etnografică din satul Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani este, în cea mai mare măsură, rodul strădaniei doamnei Anica Ciornea – bunica din căsuța pictată cu personaje din povești, cea care de-a lungul timpului a pus deoparte și a așezat laolaltă tot ce a găsit mai frumos în casele din sătucul ei cel mic, dintre dealuri și fânețe, cum îi place să îl alinte și să îl cânte în versurile sale.
Satul Cotârgaci este una dintre cele mai vechi așezări ale comunei Roma. Dincolo de menționarea documentară din 1833, săpăturile arheologice din anii din urmă dovedesc existența de așezări umane încă din cele mai vechi timpuri. Un deosebit interes științific prezintă tumulii – movile artificiale de pământ, unele datate ca fiind din epoca bronzului, altele din perioadele migrațiilor.
Colecția muzeală este amplasată într-un spațiu din cadrul Grădiniței cu program normal nr. 3 Cotârgaci, aparținând de Școala Gimnazială Nr. 1 Roma. Clădirea este situată în imediata vecinătate a bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”, construită din bârne de stejar la 1770, apoi desfăcută și adusă din Botoșani, la 1864, de boierul Alecu Miclescu pe moșia sa de la Cotârgaci și așezată pe temelie din lespezi de piatră.
Încăperea muzeală este primitoare, destul de spațioasă, exponatele sunt frumos aranjate, păstrând spiritul caselor din vechime. Încă de la intrare, spațiul expozițional emană acea căldură spirituală care amintește de vremurile de odinioară, de „casa cea mare” și de sentimentul de confort, bucurie și armonie, de „acasă” din casele bunicilor și străbunicilor. Pereții sunt decorați cu covoare, carpete, păretare tradiționale și împodobite cu tablouri care au aparținut lui Gheorghe Poenaru – fiu al satului, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
În centrul încăperii tronează stativele la care, ca într-o secvență dintr-un teatru de păpuși, mâinile harnice ale unei tinere lucrează de zor. În apropiere, într-o altă secvență, o altă tânără își toarce fuiorul și probabil își duce dorul.
Colecția etnografică are ca exponate, printre altele, obiecte de uz casnic, țesături, cusături și împletituri tradiționale, precum și elemente vestimentare ale portului popular local.
„Ne dorim ca vizitarea colecției muzeale să se desfășoare interactiv, într-o atmosferă de șezătoare, în care oamenii se informează și învață împreună și unii de la alții. Pe de o parte, gazdele vor oferit cu generozitate explicații privind proveniența obiectelor, vechimea, simbolistica semnelor și modelelor folosite, materialele folosite de-a lungul timpului (bumbac, lână, cânepă etc.). De asemenea, nu vor lipsi momentele demonstrative de lucru, astfel încât participanții să afle cum se cos cămășile populare, cum se țese și cum se desfășoară toate activitățile pregătitoare – torsul lânii și al cânepii, depănatul firelor, urzitul. De cealaltă parte, vizitatorii, sunt încurajați să participe activ, să pună întrebări și chiar să relateze amintiri, povești și experiențe proprii privind arta populară. Nocturna muzeală rurală va fi precedată de câteva activități intergeneraționale care au un rol important în păstrarea și transmiterea tradițiilor culturale și artistice de-a lungul generațiilor, fiind modalități prin care cunoștințele și abilitățile legate de arta populară sunt transmise de la vârstnici către tineri, asigurând astfel continuitatea și îmbogățirea moștenirii culturale”, susțin organizatorii.
Asociația Culturală „Vivat Roma”, în colaborare cu autoritățile locale, va acorda tot sprijinul la organizarea și desfășurarea în cele mai bune condiții a acestui eveniment, „Noaptea Muzeelor la Sate”, desfășurat pentru prima dată în România, așadar o premieră națională și europeană.