Consiliul Naţional al Elevilor consideră că trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea autorităţilor publice judeţene ar facilita „politizarea excesivă a acestora”, atrăgând atenţia că în noua Lege a învăţământului preuniversitar acestea sunt deconcentrate ale Ministerului Educaţiei.
„Ministrul finanţelor a prezentat, pe 2 august, un pachet de măsuri ce are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare ale României, printre care se numără şi faptul că inspectoratele şcolare judeţene (viitoarele direcţii judeţene ale învăţământului preuniversitar, conform Legii învăţământului preuniversitar 198/2023) vor trece în subordinea autorităţilor publice judeţene. Consiliul Naţional al Elevilor nu susţine prezenta măsură din pachetul Ministerului Finanţelor, întrucât aceasta vine în contradicţie cu actualele norme ale legii, iar descentralizarea unor structuri precum direcţiile judeţene ale învăţământului preuniversitar ar putea periclita şi posibilitatea de a rezolva anumite problematici pe care le întâmpină elevii din teritoriu, acestea fiind transmise în prezent în mod centralizat: de la conducerile şcolilor, la inspectoratele şcolare judeţene, respectiv la Ministerul Educaţiei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor, transmis, vineri, AGERPRES.
Sursa citată aminteşte că, încă de la debutul proiectului „România Educată”, s-a propus ca inspectoratele şcolare judeţene să fie transformate în centre judeţene pentru învăţământ preuniversitar, însă cu păstrarea acestora sub autoritatea centrală a Ministerului Educaţiei, nu sub tutela autorităţilor judeţene. Această caracteristică se regăseşte şi în forma finală a noii legi.
„Această schimbare ar fi una redundantă, ţinând cont că, în actuala Lege a Învăţământului Preuniversitar, se menţionează şi înfiinţarea unui Consiliu consultativ pentru învăţământ preuniversitar în fiecare judeţ/Municipiul Bucureşti, din care vor face parte atât reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, cât şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Astfel, este evident că vor fi luate în calcul şi particularităţile fiecărui judeţ/Municipiul Bucureşti în momentul adoptării unor decizii de impact la nivel local pentru sistemul de învăţământ”, se explică în comunicat.
Reprezentanţii elevilor subliniază că noua lege a învăţământului preuniversitare trebuie să fie „cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie”.
„Este imperios să ne asigurăm că noua lege a învăţământului preuniversitar reprezintă cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. O astfel de modificare nu ar face altceva decât să ne arate că principiile care au stat la baza proiectului ‘România Educată’ rămân doar la stadiul de proiect, fără dorinţă de implementare” a declarat Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat, potrivit Agerpres.