Trotineta electrică: tot ce trebuie să știi despre funcționarea ei

Numărul trotinetelor electrice de pe străzi crește zilnic. În timp ce versiunea clasică a fost cândva proprietatea copiilor mici, varianta electrică este cu siguranță recomandată adulților.

Dar cum funcționează un scuter electric? Ce intră în aceste vehicule de călătorie urbane pentru a mișca roțile, frâna sau chiar pentru a le face să se întoarcă? Dacă ești interesat să afli cum funcționează un scuter electric, ai ajuns în locul potrivit.

În acest ghid definitiv pentru scutere electrice, vei descoperi modul în care funcționează un scuter electric. Vei găsi informații despre componentele vitale și despre rolurile pe care le au fiecare pentru a face din trotineta ta o adevărată invenție utilă. Ești entuziasmat să înveți toate aceste lucruri noi? Iată tot ce trebuie să știi!

Cum funcționează o trotinetă electrică?

Progresele în tehnologie și inovațiile în domeniul științei materialelor, îmbunătățirea confortului călătoriei și, cel mai important, conștientizarea pericolelor schimbărilor climatice au deschis calea pentru popularitatea în creștere a acestor vehicule electrice pentru navetiști în ultimul deceniu.

Dar cum funcționează o trotinetă care merge pe bază de energie electrică? Ei bine, totul este simplu și pornește de la structura vehiculului. Părțile sale componente, sunt:

  • baterie;
  • motor;
  • sistem de accelerare și frânare;
  • controler sau ghidon.

Dintre aceste părți, bateria și motorul sunt două dintre cele mai importante componente ale unui scuter electric. Când utilizatorul răsucește clapeta de accelerație de pe ghidon, controlerul reacționează comandând bateriei să trimită energie electrică către motorul care este montat pe butucul roților.

Motorul folosește această energie pentru a roti treapta de viteză care apoi mișcă roțile scuterului electric înainte. La fel ca trotinetele obișnuite, unele modele electrice trebuie împinse de pe sol folosind un picior în timp ce răsucești accelerația pentru a cupla motorul.

De asemenea, ar putea fi necesar să fie manevrate folosind ghidonul cu tijă în T și să nu mai folosească frânele. Viteza la care poate merge scuterul va depinde de accelerație. Desigur, aceasta este doar o prezentare generală de bază a modului în care funcționează aceste trotinete. Fiecare dintre modelele de pe piață vine în mici variații, ceea ce înseamnă că fiecare funcționează ușor diferit.

Așadar, pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste vehicule electrice, va trebui să explorezi fiecare componentă separat.

Bateria

Este una dintre componentele cheie ale unui scuter electric, deoarece determină cât de departe poate merge scuterul cu o singură încărcare. Cu cât o baterie este mai puternică, cu atât distanțele de parcurs cu o singură încărcare sunt mai mari și performanța generală este mai bună.

Trotinetele, chiar si cele electrice pentru copii, pot veni cu unul dintre aceste trei tipuri de baterii:

  1. Hidrură metalică de nichel plumb-acid;
  2. Litiu-ion;
  3. Baterie cu hidrură metalică de nichel (NiMH).

Un tip mai vechi de baterie, NiMH atinge un echilibru perfect între plumbul-acid răspândit și cel mai nou litiu-ion. Această baterie menține încărcarea mai mult timp decât omologii săi cu plumb-acid. Cu toate acestea, dezavantajul este că este mai grea decât bateria litiu-ion.

Bateriile plumb-acid – deși sunt puțin greoaie pentru uz general, bateriile cu plumb-acid sunt pilonul de bază al dispozitivelor care necesită baterii reîncărcabile, deoarece sunt cele mai ieftine disponibile. Sunt, de asemenea, sursa de energie preferată pentru cărucioarele de golf și unele automobile. Și sunt cea mai comună baterie la modelele mai vechi de trotinete.

Bateriile litiu-ion – sunt cele mai noi și mai potrivite tipuri de baterii pentru scutere electrice. Nu numai că sunt mai mici, mai ușoare și mai ecologice decât restul, dar sunt și mai puternice și țin o încărcare mult mai mult decât versiunile NiMH și plumb-acid. În multe privințe, progresele tehnologiei bateriilor cu litiu-ion au ajutat să împingă trotinetele și bicicletele electrice în centrul atenției.

Cum funcționează bateria unei trotinete electrice?

După cum ai văzut mai devreme, alegerea de baterie cea mai sigură pentru majoritatea scuterelor electrice este litiu-ion. Trotinetele sunt, în general, alimentate de baterii Samsung sau LG litiu-ion, deoarece sunt ușoare, durabile, fiabile și de lungă durată. Chiar dacă vehiculul aparține altui brand, cele două mărci de baterii sunt folosite, spre exemplu, chiar și pentru trotinete electrice Xiaomi.  O baterie de scuter electric constă dintr-un anod, catod și o membrană poroasă sau goală cunoscută sub numele de separator.

Există un mediu între cele două terminale prin care ionii de litiu (sau energia) se pot deplasa. Ionii de litiu se deplasează de la anod la catod la descărcare și invers la încărcare. Acest flux de ioni de litiu înainte și înapoi între anod și catod este ceea ce generează electroni și, prin urmare, electricitate.

În bateriile moderne Li-ion, spațiul dintre anod și catod a fost minimizat pentru a crește capacitatea de stocare a energiei a bateriilor.

Cât de departe poate merge o trotinetă fără încărcare?

Capacitatea bateriei determină cât de multă autonomie poate atinge o trotinetă cu o singură încărcare. Pentru a calcula capacitatea de stocare a energiei a bateriei, ai nevoie de două mai importante:

  1. Tensiune – notată în Volți (V);
  2. Încărcare – exprimată în Amperi-oră (Ah).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *