Secția de diabet a Spitalului Județean Botoșani a fost transformată în compartiment iar în acest moment la cei peste 11.000 de pacienți sunt doar șase paturi. Majoritatea cazurilor sunt tratate prin internări de zi în Ambulatoriu, acolo unde pacienții care suferă de această boală cronică fac cozi.
Secția Diabet a fost suspendată în 2019, pe perioada COVID, iar de atunci pacienții cu diabet au fost internați pe Medicală II. Pentru că pandemia de COVID s-a încheiat, spațiul a fost conservat.
”Acolo au fost internați pacienții cu COVID, pentru că puteau să facă circuitele, fiind într-un corp de clădire total separat de corpul Spitalului Județean. Pandemia de COVID este terminată recent iar noi am funcționat pe Medicală II ca și Compartiment de diabet. Nu mai suntem o secție de sine stătătoare, din păcate. Nu știu dacă vom mai fi secție sau vo rămâne în continuare compartiment de diabet. Încercăm să facem față solicitărilor. Tot ce este pacient care necesită internare prin UPU îl internăm. Alți pacienți care doresc evaluare periodică o facem prin internări de zi, care se efectutează într-o zonă din Ambulatoriul de Specialitate, astfel încât niciun pacient care solicită internare să nu rămână nerezolvat”, a declarat medicul Carmen Galiano, de la Compartimentul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
La această dată în evidențele Centrului de diabet din Botoșani sunt peste 11.800 de pacienți cu diabet zaharat, din care 572 persoane au fost diagnosticate în primele cinci luni ale anului. În medie, în județul Botoșani sunt 100 de cazuri noi pe lună. Din cei peste 11.800 de pacienți, 75 sunt copii cu vârste între 0-14 ani.