O slujbă de hram va avea loc la locul natal al Sfântului Ioan Iacob Românul. În satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, unde este un schit de maici, va avea loc o ceremonie religioasă specială, la data de 5 august, în ziua prăznuirii sfântului. Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din Crăiniceni, județul Botoșani, își serbează ocrotitorul în prezența Î.P.S. Părinte Serafim Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Așezământul monahal se află în localitatea natală a Sfântului Ioan Iacob, în incinta acestuia aflându-se chiar casa părintească, acum memorială, a Cuviosului.
„Ţinutul Botoşanilor, cu dealuri domoale alintate din belşug de soare şi cu cernoziomul negru care străluceşte după fiecare ploaie, cu Prutul cel tăcut care străbate întreaga latură estică a judeţului, a fost, este şi va fi un loc cu o bogată inspiraţie. Aici, pe aceste meleaguri s-au plămădit şi au răsărit un număr de peste 260 de importante personalităţi culturale şi spirituale ale neamului românesc. Dintre valorile spirituale care au odrăslit din acest binecuvântat pământ, cinstea cea mai mare ne-o face Luceafărul cel luminos, din Crăinicenii Dorohoiului de altă dată, astăzi Horodiştea Botoşanilor, Sf. Cuv. Ioan Iacob-Românul, care este pururea rugător în ceruri pentru mântuirea noastră. În locul unde el a văzut lumina acestei lumi, începând cu anul 2018 a luat fiinţă un schit de maici care se străduiesc neâncetat să menţină flacăra credinţei aprinsă şi să-şi cinstească ocrotitorul după cuviinţă, mai ales în ziua prăznuirii sale – 5 august”, spune stareța schitului de maici, stavrofora Mariami Tunza.
Maica stareță îi invită pe credincioși să ia parte la acest eveniment de mare importanță, pentru a-i aduce împreună prinos de mulţumire şi cinstire acestui mare sfânt cuvios prin sfintele slujbe care se vor săvârşi începând, din data de 4 august între orele 18ºº – 22ºº cu Privegherea alcătuită din Vecernie cu Litie urmată de Utrenie, iar pe 5 august de la ora 7ºº slujba ceasurilor şi Acatistul Sfântului Ioan Hozevitul, în continuarea cărora, de la ora 9ºº Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească.
Ridicată la rangul de mănăstire pe 1 iulie 2020
În data de 8 iunie 2018, s-a înfiinţat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, prin decizia Permanenţei Eparhiale, Schitul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” – Crăiniceni, ca așezământ de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona, a maicii stareţe Teofana Scântei și a maicii Serafima, egumena schitului. Pe 17 iunie 2018 au fost transferate un număr de trei monahii de la Mănăstirea Vorona şi au început lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Sfintei Mănăstiri Zosin, povăţuitorul duhovnicesc al monahiilor şi surorilor din schit. Lucrările au constat în transformarea paraclisului ce se afla în proximitatea Casei memoriale a Sfântului Cuvios Ioan Iacob într-o biserică mai spaţioasă. În urma acestor lucrări, în data de 5 august 2018, chiar în ziua de prăznuire a sfântului și la împlinirea a 105 ani de la naşterea lui, IPS Părinte Mitropolit Teofan şi IPS Părinte Mitropolit Serafim al Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungerea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir. Așezământul monahal de la Crăiniceni a fost ridicat la rangul de mănăstire începând cu data de 1 iulie 2020.
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut la 23 iulie 1913 într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani, într-o familie de țărani foarte credincioși, anume Ecaterina și Maxim Iacob, fiind singurul copil la părinți.
Rămânând orfan de ambii părinți la doar 3 ani, este crescut de bunica sa iar la finalizare liceului de la Cernăuți, părăsește lumea cea deșartă îndreptându-se spre Mănăstirea Neamț.
Întra în monahism iar apoi călătorește în Țara Sfântă, topindu-și trupul cu multe osteneli, privegheri, post si rugăciuni ca în final să își dea prețiosul său suflet în mâinile Creatorului. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a decedat pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera care-l găzduise în ultimii ani de viață.
Trupul sau a rămas întreg după strămutarea la Domnul fiind bine mirositor și făcător de minuni, așadar a fost canonizat de Biserica noastră la data de 20 iunie 1992 iar de Sinodul Bisericii din Ierusalim la 31 ianuarie 2017, având data de prăznuire 5 august.