La 74 de ani, un botoșănean realizează opinci tradiționale după o metodă învățată în copilărie. Originar din satul Tomești, județul Botoșani, astăzi George Coșbuc, meșterul Marin Gogălniceanu, în vârstă de 74 de ani, a spus că a învățat „secretul opincilor” în copilărie, pentru că în satul său opinca era încălțămintea de bază a țăranului.
„Am purtat și eu opinci când eram în școală. După, am dispărut din satul natal, am făcut o școală și am lucrat în Suceava, la locomotive, 30 de ani, meserie care nu are nici o legătură cu meșteșugul deprins în copilărie. Cu toate acestea, în 1999, când m-am pensionat, m-am stabilit în Cornu Luncii, mai exact în satul Sasca Mică, și m-am reapucat de confecționat opinci, manual”, a spus, pentru Monitorul de Suceava, Marin Gogălniceanu.
Opincile sunt realizate doar din piele și ață- sfoară, folosind acul. Nu folosește apa, dar nici focul pentru confecționarea opincilor. Potrivit sursei citate, după ce achiziționează materia primă, meșterul croiește pielea prelucrată, în funcție de mărimea opincii. Pe fiecare bucată de piele, în formă dreptunghiulară, „se fac găurile mici pentru cusut, care trebuie perforate pentru piele tare, și găurile mai mari prin care trece o curelușă numită nojiță, confecționată tot din piele/sfoară și care adună această bucată de piele în jurul piciorului, dându-i formă de încălțăminte”.
„Trecem printr-o perioadă mai nefastă… Artiștii populari cer ceea ce le convine. Eu m-am hotărât, chiar de la început, de când mi-am reluat activitatea de confecționare a opincilor, să fac opinca tradițională. Însă se caută opinca cu pingele, care nu mai este identică cu opinca tradițională, dar are viață mai lungă. Eu râd și spun că pingelele prelungesc viața opincii și ne scurtează nouă viața…. activitatea, pentru că scade cererea, dacă opincile sunt trainice”, a mai spus, pentru Monitorul de Suceava, botoșăneanul.
Cele mai mari opinci, de la mărimea 40 în sus, costă 100 de lei. Opinca din piele placată cu cauciuc este ceva mai scumpă, se vinde cu 150 de lei.