Gabriel Oprişanu, candidatul propus de PSD pentru Primăria Botoşani, a declarat că proiectul PDL de reîmpărţire administrativ-teritorială a României în opt „judeţe-mamut” va conduce la pierderea a 2.300 de locuri de muncă din administraţia botoşăneană. Potrivit unui comunicat semnat de Oprişanu, disponibilizările de la Botoşani nu vor restrânge aparatul administrativ, cum susţin cei de la PDL, întucât toate aceste slujbe vor fi reînfiinţate în municipiul Iaşi, pentru a putea deservi populaţia viitorului mega-judeţ.
„Prin trocul făcut de Frăţia Fluturilor la masa regionalizării Botoşaniul va pierde 2.300 de locuri de muncă, ce vor fi însă reînfiinţate în municipiul Iaşi. Conform Legii administraţiei publice locale, numărul de funcţionari e stabilit în funcţie de populaţia judeţului. Deci dacă va fi un judeţ mai mare, atunci va fi nevoie de mai mulţi funcţionari pentru a deservi populaţia. Singura diferenţă e că pe funcţiile desfiinţate la Botoşani, vor fi angajaţi funcţionari din Iaşi”, a arătat medicul Oprişanu.
Funcţionarii care şi-ar putea pierde locul de muncă în urma regionalizării vor proveni în primul rând de la Consiliul Judeţean Botoşani, precum şi din aproape toate instituţiile deconcentrate ce vor fi desfiinţate odată cu dispariţia judeţului Botoşani. Însumate toate acest locuri de muncă care vor dispărea vor depăşi 2.300 de angajaţi, care locuiesc în cea mai mare parte în municipiul Botoşani, unde se află actualul centru administrativ al judeţului. „Frăţia Fluturilor a vândut nu doar judeţul nostru, ci şi soarta a mii de funcţionari, începând de la Consiliul Judeţean, până la instituţiile deconcentrate ce vor fi desfiinţate. Vorbim aici inclusiv de funcţionarii de la Direcţia de Finanţe Publice, de la Statistică, de la Oficiu de Cadastru, Garda Financiară şi toate celelalte. Chiar dacă vor fi menţinute câteva dintre ele, personalul tot va fi redus masiv pentru că multe competenţe vor fi transferate celor ce vor fi angajaţi la Iaşi”, a explicat candidatul PSD pentru Primăria Botoşani.
Doctorul Oprişanu a subliniat efectele sociale şi economice negative care se vor propaga în cascadă după pierderea slujbelor pentru mii de botoşăneni: „Vorbim despre oameni care au în îngrijire o familie formată din două, trei sau mai multe persoane. Deci vor fi de două, trei ori mai multe persoane afectate. Aceşti oameni îşi vor reduce şi mai mult consumul de alimente şi de toate cele necesare, fapt care va restrânge şi mai mult piaţa din Botoşani. Iar acest lucru va da o nouă lovitură producătorilor şi comercianţilor din judeţul nostru, care abia au supravieţuit primului val al crizei economice”
Doctorul Oprişanu consideră că regionalizarea va adânci criza locurilor de muncă în Botoşani, iar oamenii se vor confrunta cu noi probleme care le vor îngreuna traiul de zi cu zi. „Din puţinul pe care îl avem vom pierde şi mai multe locuri de muncă, iar oamenii vor fi puşi în situaţia de a străbate aproape 130 de kilometri pentru a-şi rezolva problema actelor”, a mai declarat Gabriel Oprişanu.
La o populaţie de 454.023 de locuitori, efectivul de salariaţi în judeţul Botoşani numără doar 48.690 de persoane. Judeţul Iaşi are de trei ori mai mulţi salariaţi, numărul acestora ajungând la 144.777 de persoane.
cate calcule matematice… sunt uimit!