O tânără de 22 de ani, olimpică la Psihologie- Pedagogie, a obținut media 10 la Titularizare, la Iași. Este vorba despre Teodora Palade, fiica unor apreciați profesori din județul Botoșani: Laurențiu și Corina Palade, de la care a moștenit dragostea pentru copii și a înțeles importanța educației în formarea unui om. Pasionată de psihologie, muzică și editare video, Teodora este în prezent psiholog și psihoterapeut în formare. Ea se numără printre cei 11 candidați de 10 la Titularizare din Iași.
„Când am văzut rezultatul pentru prima dată, vorbeam cu toată familia la telefon. Site-ul era blocat, doar eu am reușit să intru. Am început să strig în mod repetat ,,Am luat 10! Nu pot să cred.. e 10 fix!”. Mi-am dorit foarte mult acest rezultat și am învățat de dimineața până seara, în câte 3 reprize, în fiecare zi. Și totuși niciodată nu părea suficient, întotdeauna găseam încă ceva de citit. Și citeam, până se făcea iar miezul nopții, iar dimineața o luam de la capăt”, ne-a mărturisit Teodora.
„Educația are un rol primordial în dezvoltarea personalității umane”
Părinții săi, fiind cadre didactice de elită din Botoșani, sunt apreciați atât în rândul profesorilor, cât și al elevilor, iar Teodora a moștenit de la ei cele mai importante trăsături.
„Provin dintr-o familie de cadre didactice, unde am înțeles că educația are un rol primordial în dezvoltarea personalității umane. Părinții mei au fost, sunt și vor fi întotdeauna un model pentru mine de performanță, bunătate, responsabilitate și iubire. De la ei am învățat să organizez activități creative pentru copii, activități de strângeri de fonduri pentru cei aflați în situații de imposibilitate, dar mai presus de toate am învățat să muncesc pentru a obține ceea ce îmi doresc”, spune Teodora.
Pașii săi către învățământ au fost călăuziți încă de acum opt ani, când a urmat profilul Pedagogic din cadrul Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga” din Botoșani.
„Încă din clasa a IX-a am obținut titlul de olimpic național la Olimpiada de Psihologie-Pedagogie organizată pentru liceele pedagogice din țară. Am avut încă un mentor extraordinar, doamna profesor Marinela Mardare, cadrul didactic căruia îi voi mulțumi întotdeauna pentru că m-a învățat cum să învăț la disciplinele psihopedagogice. De altfel, obiectivul cel mai înalt al educației este întocmai acest fenomen, denumit metaînvățarea, arta de a învăța orice, în orice situație. Astfel, am reușit extrem de rapid, în doar jumătate de an să asimilez limbajul de specialitate și să îl pot folosi astfel încât lucrările mele să iasă întotdeauna în evidență. Scriu cu emoții aceste rânduri, deoarece am fost ultima generație a doamnei profesor, iar măiestria dumneaei de acum 8 ani are efecte și în prezent în cariera mea. Va ocupa întotdeauna un loc special în sufletul meu”, spune, cu recunoștință, Teodora.
Cu psihologia pe TikTok
Tânără, modernă, Teodora este în pas cu tot ceea ce ține de digitalizare, motiv pentru care folosește inclusiv rețelele de socializare pentru a promova acest domeniu pe care l-a ales, dar în același timp reușește să îi ajute cu sfaturi avizate pe cei care au nevoie de ele.
„Pe lângă domeniul psihologiei, întotdeauna am fost pasionată de editarea videoclipurilor. Astfel, am început de aproape un an ,,Seria Psiholog Teo” pe TikTok și Instagram (@psiholog.teo), un loc unde postez videoclipuri psihoeducative pe înțelesul tuturor. Prin acest proiect mi-am dorit să aduc psihologia mai aproape de oameni, să sporesc normalizarea apelării la un specialist în momentul în care persoana resimte disconfort psihic constant și să explic fenomene psihologice care nu sunt întotdeauna accesibile pe internet”, ne-a mărturisit tânăra.
Atât de multă pasiune pune în ceea ce face încât Teodora se gândește tot timpul la modul în care va lucra cu elevii, dar și metodele pe care le va folosi astfel încât să îi ajute să își dezvolte abilitățile pe care le au.
„Îmi doresc ca în cariera mea să apreciez fiecare elev în parte în funcție de progresul și abilitățile sale, fără a pune accent atât de mult pe ierarhie. Fiecare persoană are înclinații mai puternice către unele domenii, iar în cele din urmă scopul învățământului preuniversitar este de a pregăti saltul către alegerea carierei, adică a unui domeniu de activitate și a unei specializări pentru a obține un loc de muncă. Astfel, când voi fi dirigintă îmi doresc să premiez fiecare elev din catalog pentru rezultatele cele mai bune obținute la disciplina cu cea mai mare medie. Astfel, pe parcursul anilor elevii vor ști care sunt punctele lor forte și către ce domeniu se pot îndrepta în alegerea profesiei”, spune Teodora.
„Psiholog Teo”
„În relația cu elevii îmi doresc să inspir deschidere, de aceea am ales și denumirea blogului meu ,,Psiholog Teo”, un nume simplu pentru ca oamenii să mă cunoască așa cum sunt eu și să se simtă ca acasă. Vreau ca elevii să apeleze oricând cu încredere la suport psihologic și să știe că vor fi ajutați corespunzător. Am urmat și urmez în continuare cursuri de specialitate și în afara studiilor universitare, astfel încât să pot ajuta pe oricine, indiferent de problema existențială cu care se confruntă”, ne-a mai spus tânăra.
Cât de importantă este consilierea pentru un elev
Potrivit acesteia, consilierea psihopedagogică este un factor esențial în dezvoltarea armonioasă a elevilor, deoarece ajută elevul să depășească obstacolele pe care le întâmpină în dezvoltarea sa printr-o intervenție eficientă. Mai mult decât atât, consilierul școlar are rolul de a identifica elevii aflați în situații de risc și să prevină fenomene precum abandonul sau eșecul școlar. În ultimii ani consilierea în cadrul școlii a căpătat tot mai multă recunoaștere, spune tânăra. Vorbește, în același timp, despre cât de important este ca profesorul ce apare în fața elevilor să fie bine pregătit.
„Consider că pregătirea profesorului este foarte importantă în raport cu rezultatele elevilor. A fi cadru didactic implică multe variabile: personalitate, metodică, informații, stil de predare etc. Fiecare profesor își creează propria sa rețetă și echilibrează aceste elemente până în momentul în care elevii reușesc să obțină rezultatele vizate de procesul educativ”, spune tânăra.
Numele său înseamnă „Darul lui Dumnezeu” și poate nu întâmplător a fost ales pentru ea. Teodora are un dar aparte de a te face să te deschizi în fața ei, emană liniște și încredere numai prin glasul ei cald și liniștit. A binecuvântat-o Dumnezeu atât cu o minte ageră, cât și cu o frumusețe aparte. Se dedică atât de mult în tot ceea ce face încât este imposibil să nu reușească tot ce își propune.
„Le mulțumesc tuturor persoanelor care au fost alături de mine în toți acești ani și în această perioadă de pregătire intensă: logodnicul meu, sora și părinții mei. În toamnă.. ne vedem la școală!”, a mai spus Teodora.