47 de persoane reţinute de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală cu cereale

47 de persoane au fost reţinute, miercuri dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Botoşani pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală cu cereale. Reţinerile au avut loc în urma unor percheziţii derulate la primele ore ale dimineţii atât în Botoşani, cât şi în judeţele Prahova, Constanţa, Călăraşi, Dolj, Bacău şi Târgu-Mureş. Este vorba de o acţiune pentru prinderea membrilor unei grupări formată din cetăţeni români şi moldoveni şi specializată în afaceri ilegale cu cereale.

Sub coordonarea liderilor grupării, învinuiţii achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate.

Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de însoţire a mărfii, şi livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către învinuiţi, iar sumele de bani reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, în numerar, de către membrii grupării.

În acest scop, au fost înfiinţate peste 30 de societăţi comerciale, folosite o perioadă limitată de timp, acestea acumulând datorii semnificative către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, după care activitatea firmelor înceta, consecinţa directă fiind eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente.

Reteaua era coordonata de niste prahoveni stabiliti fara forme legale in Constanta, insa in cercul lor se aflau si doi botosaneni studenti in Iasi. Acestia din urma au fost prinsi in momentul in care se pregateau sa urce intr-un autocar. Potrivit informatiilor din dosar, tinerii infiintasera mai multe societati pe numele lor, beneficiind chiar si de o serie de facilitati fiscale. Avand in vedere numarul mare al persoanelor ridicate, audierile se anuntau a fi de durata.

O altă modalitate de acţiune a învinuiţilor a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi determinarea acestora să semneze documentele de înfiinţare sau preluare a unor firme tip fantomă, societăţi utilizate de către membrii grupării în derularea activităţilor infracţionale.

După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat de această grupare este estimat, până la acest moment, ca fiind de 500.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *